Gyönyörű eredmény ez, különösen úgy, hogy Boró az a kivétel az opé válogatottban, aki mindig csak minimál programot teljesített külföldön. A téli időszakban nem a vízen edzett, hanem sípályákon és falmászó termekben, így az edzők és az optimistes szülők számára meglepetést okozott kiemelkedő eredményessége. Az idén is, mint minden tavasszal kiéhezve ült az opéjába. Igen, így is lehet az élmezőnyhöz tartozni! Ebből az látszik, hogy nem feltétlenül kell minden gyereknek télen vitorlázni, hisz így nem marad idejük más sportok megismerésére, amik másként fejlesztik a mozgáskoordinációjukat, mint az opézás. A télen vitorláztatott gyerekek egy része talán kicsit telítődik is, sokan elveszíthetik emiatt motiváltságukat a kritikus kamasz éveikre.

Fundák Gyuri szerint nem jó, ha egy kisgyerek ilyen sokáig ül ugyanabban a hajóosztályban, valahogy úgy fogalmazott, olyan, mintha többször járná az általános iskola első osztályát. Ez a vélemény valószínűleg úgy általában igaz is, de Boró nem így érezte. Mindig, még az idén is látta a hiányosságait, miben kell fejlődnie, mit kell megtanulnia még a céljai elérése érdekében. Ebben az utolsó évben tudta igazán lépésről lépésre, céltudatosan megvalósítani álmait. Talán mert látta, nincs több lehetősége, nincs „majd jövőre”, most vagy soha! Érezte, hogy ha a csillagok is úgy állnak, most végre abszolútban is nyerhet. És sikerült! Történelmet írt a Magyar Bajnokságon, Fűzfőn 2021. augusztus 29-én, amikor az utolsó futamban befutott és ezzel Eszes Detta 1987-es összetett győzelmét ismételte meg lányként 34 év után. Minden edző motorosban és minden néző hajón tapsoltak, fütyültek, sípoltak, dudáltak. Ez volt számára eddigi élete talán legszebb pillanata, hogy együtt örült mindenki a győzelmének! Gyönyörű lezárása opés pályafutásának! 

Hatalmas köszönet jár klubjának az alsóörsi Balatoni Yacht Clubnak, dr. Ugron Gáspárnak, aki már Nádas kupás évétől kezdve támogatta Borót, mert látta benne a tehetséget, valamint edzőinek Bakóczy Robinak, aki szinte bátyjává vált az első percektől és volt türelme csiszolgatnia a “kis gyémántját” és később Szalontai Bencének, aki Robi családalapítása után hatékony rendszert vitt az időközben felfejlődött opés csapat munkájába. Ők ketten mindig tudtak rajta lendíteni egy-egy kudarc, megtorpanás után. A klubtársaival pedig olyan csapattá kovácsolódtak, ami mindannyiuknak meghozta a versenyeken a szép eredményeket és az agárdi Csapat Bajnokságon is a győzelmet. Boró kíváncsian várja kinek adja tovább a Balatoni Yacht Club a HUN-1912 számot, amivel letették 2017-ben Alsóörsre az opézás alapjait. 

 

Hogyan tovább? Teszik fel sokan a kérdést. Nehéz döntés előtt állt. Alacsony testmagassága miatt a Laser kiesik, a klub és a szülők a 420-ban szerették volna kormányosként látni, de Boró máshogy gondolkodik, évek óta határozott véleménye van erről. Eltántoríthatatlan a skiffezéstől, annál már csak a foilos repülést szereti jobban. Igazából, ha lennének itthon Waszp vagy Moth versenyek, azt választaná, így beéri a 29errel.

Jó lenne Magyarországon valamiféle központi támogatási rendszer a vitorlázásban - mint ahogy az olaszoknál, a spanyoloknál vagy az angoloknál a tengerészet, de mint tudjuk nincs tengerünk. Megoldás lehetne a kiemelt sportágak közé kerülés – ami szintén kétséges, hiszen ez nem csupán sportszakmai kérdés. Lehetőségként ott van még, hogy a komoly éves költségvetésű nagykatamaránok és a prémium hajóosztályok összeraknának egy bázist a felnővő tehetségeknek, akkor kicsit egyszerűbb lenne az opéból kinővő gyerekek élete. Talán Berecz Zsombi gyönyörű olimpiai eredménye elmozdítja pozitív irányba a magyar vitorlázás utánpótlásának lehetőségeit. Most örülhetünk annak, hogy van néhány mecénás, akinek feltűnik egyes gyerekek szakmai tudása, elkötelezettsége, motiváltsága, céltudatossága és segítséget nyújtanak.

Hajrá Boró! Csak így tovább! Ne felejtsd honnan indultál!

 

Aki nem követte Boró eddigi pályafutását az opéban, az a fontosabb állomásokat itt visszapörgetheti:

https://www.instagram.com/feher.boroka/

 

Fotók: Cserta Gábor – Csero

          Matias Capizzano