Kedves Vitorlázók,

ezúton szeretném jelezni Felétek, hogy a MOB következő közgyűlésen esedékes rendkívüli elnökválasztásán, január 29-én Dr. Hajdu Balázs sporttársunk indul az elnöki székért.

Az elmúlt napokban folytatott egyeztetésekből úgy látszik, sporttársunknak komoly esélye van a tisztség betöltésére.

Ugyanakkor biztos indulóként számítunk Gyulay Zsolt olimpiai és világbajnok kajakozóra, aki több szempontból is erős jelöltnek számít – nem lesz könnyű a szavazatok többségét megszerezni vele szemben.

Harmadik jelölt személyéről jelenleg nincs tudomásunk.

A magyar vitorlázás szempontjából kiemelt jelentőségű lehetőségnek tartom Balázs indulását, mely méltó és átütő képviselete a sportágunknak a magyar olimpiai mozgalomban emellett személyében először indul sikeres vitorlázó és egyben tapasztalt nemzetközi sportvezető a MOB vezető tisztségének megszerzéséért.

Az első visszajelzések alapján jelenlegi legnagyobb hiányosság Balázs hazai „ismeretlensége” az olimpia sportágak vezetői között, ugyanakkor Berecz Zsombor tavalyi olimpiai eredménye, valamint Balázs korábbi nemzetközi és olimpiai eredményei és nemzetközi (WS) szakmai munkája minden sportvezetőnél komoly elismerést váltott ki.

A meghatározó sportágak képviselői jelenleg (és korábban is) elsődlegesen olimpiai aranyérmes sportolóban látják a következő elnök személyét és ez nagyon kedvez Gyulay Zsoltnak.

Akárhogy is végződik a választás, biztos vagyok benne, hogy ez egy jó és sportszerű verseny az elnöki a MOB elnöki székéért – és a végeredménytől függetlenül - új lendületet adhat a magyar olimpiai mozgalomnak.

A jelöléssel kapcsolatos részletekről folyamatosan tájékoztatunk Benneteket.

Jó szelet!

Gerendy Zoltán

elnök

Magyar Vitorlás Szövetség

 

A MOB-elnöki posztért induló Hajdu Balázs 1975-ban született, egy leánygyermek édesapja. Angolul és németül egyaránt felsőfokon beszélő szakember az ELTE Állam- és Jogtudományi karán diplomázott. 2007 óta saját ügyvédi irodát vezet, korábban, - 2005-2006-ban - a Plus élelmiszerlánc jogi főosztályvezetője volt, előtte - 2001 és 2005 között - az Oppenheim és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Ügyvédi Irodában dolgozott.

Sportolói, sportvezetői és sportdiplomáciai eredmények közül a legfontosabbak:

 • Elnökségi tag, Magyar Vitorlás Szövetség (2001-2009, 2012-2014)
 • Elnök, International Finn Association (a Nemzetközi Vitorlás Szövetség Finn-dingi hajóosztályának szakági világszövetsége 2005-től napjainkig), amelyet korábban 1979 és 1981 között Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnöke irányított
 • Csapatvezető, pekingi olimpián (2008)
 • Tag, Nemzetközi Vitorlás Szövetség Jogi és Alkotmányügyi Bizottsága (2008-tól napjainkig, emellett 2013-2016 alelnöke volt a testületnek
 • Tag, Európai Vitorlás Szövetség Jogi és Alkotmányügyi Bizottsága (2020-tól napjainkig)
 • Tag, Magyar Olimpiai Bizottság (2021-től)
 • Olimpikon, vitorlázás, finn-dingi hajóosztály (Sydney 2000, Athén 2004)
 • Az „MTK Örökös Bajnoka” cím elnyerése (2000)
 • „Az Év Vitorlázója Magyarországon” (2000)
 • Junior Európa-bajnok (1998)
 • Magyar bajnok vitorlázó (1991-2009 között, összesen 16 alkalommal)