Már a Nemzetközi Finn-dingi Osztályszövetség áprilisi közgyűlésén kiderült: Hajdu Balázs nem indul újra az elnöki posztért. Nemrég egy csomagot kézbesített a posta: a hajó fél-modellje köszönet a nemzetközi osztályszövetségtől a több mint másfél évtizedes vezetői munkáért. Mindez ürügy volt egy rövid beszélgetésre.

Miért nem jelöltetted magad?

„Azzal, hogy a Finn dingi lekerült az olimpia programjáról, előállt egy teljesen új helyzet. Visszatekintve az elnökségem időszakára, szinte az első pillanatoktól kezdve már veszélyben volt az osztály olimpiai státusza, újabb és újabb támadásokat kellett visszavernünk. A munkám egyik legnagyobb eredményének tartom, hogy 2021-ben a Finn még utoljára ott lehetett a tokiói olimpián. És az, hogy éppen ebben a hajóosztályban és éppen akkor született meg a magyar vitorlássport legfényesebb olimpiai érme, az külön öröm. A háttérben rengeteg lobbizással, különféle kreatív ötletekkel küzdöttünk az olimpiai programban maradásért, aztán kiderült: nincs tovább. Ezzel a feladatok persze egyáltalán nem szűntek meg, csak másfélék lettek. Egy remek hajóosztály életben tartása, népszerűségének és a versenyzés színvonalának a fenntartása nagyon komoly feladat. A Repülő hollandi és a Csillaghajó olimpia utáni története rengeteg jó és kevésbé hasznos tapasztalattal szolgált. A mezőnyöket, a közgyűlési hangulatot, hozzászólásokat értékelve azt láttam, hogy az osztályon belül erősödött a masters korosztály súlya. Csak egy példa: masters világbajnokságon nem ritka a 300 hajós mezőny… Azt gondoltam, erre az új feladatra új ember kell, és a finnesek meg is választották az ausztrál Rob McMillant, aki maga is masters finnes, és pontosan látja, milyen irányba kell elindulni, hogy a népszerűség mellett a versenyzés színvonala is megmaradjon.”

Kevésbé szenvedős, feszített lesz ez a versenyzés, mint egy olimpiai igényű program?

„A szenvedésről a masters versenyzőket kell megkérdezni, hogy mi mindenük fáj, amikor a nap végén ki kell húzni a sólyakocsin a hajót… De ehhez még csak annyit, hogy azok a fiatalok, akik megmaradtak a Finnben, mert például a testalkatuknak más hajóosztály egyáltalán nem felel meg, vagy mert egyszerűen beleszerettek ebbe a hajóba, azok ugyanúgy kőkemény küzdelmet fognak folytatni a világbajnoki címért mint eddig, hiszen a Finn Gold Cup továbbra is a világ egyik legirigyeltebb vitorlás trófeája marad. És vannak még érdekes pozitív fejlemények a változások után, amelyekre magam sem számítottam: míg korábban sok országból csak egy-egy versenyző jött el a világversenyekre, és beszűkült az otthoni mezőny is néhány olimpiai aspiránsra, újabban a például dániai vagy norvégiai öt-tíz hajós mezőny megnőtt harminc-negyven fősre akár.”

Sok társadalmi feladatod megmaradt, a Nemzetközi Vitorlásszövetség és az Európai Vitorlásszövetség jogi bizottságának tagja vagy, és a Magyar Olimpiai Bizottság munkájában is részt veszel. Valamennyi szabadidőd azonban bizonyára felszabadult. Mire fordítod?

„Többet leszek a családommal. Ez a legfontosabb. Ami a vitorlázást illeti, saját hajóban egyelőre nem gondolkozom, viszont szeretnék jó barátokhoz egy-egy versenyre beszállni. Egyre jobban vonzanak a klasszikus hajók…”

Visy László Oszi