Rangos és népes mezőnyben tehetik próbára tudásukat a magyar szörfösök a jövő héten Balatonföldváron – a hétfői nyitóünnepséggel kezdődő raceboard-világbajnokság jó lehetőség a hazai versenyzők számára, hogy nemzetközi rutint szerezzenek, ráadásul hazai vizeken. 

„Nagy lépés a sportágunk számára, hogy egy ilyen rangos versenyt rendezhetünk a Balatonon – nyilatkozta Szalay Balázs, a Magyar Szörf Szövetség elnöke. – A raceboard bár nem olimpiai osztály, a szörfsportnak nagyon népszerű ága, és bár rendezési szempontból is nagy kihívás elé állít minket, de a Spartacus Vitorlás Egyletben kiváló partnerre találtunk. Ez azért is fontos, mert ha ez a mostani esemény jól sikerül, további nagy nemzetközi versenyekre is eséllyel pályázhatunk.”

A rendező Spartacus Vitorlás Egylet az utóbbi években nagy rutinra tett szert a nemzetközi versenyekkel kapcsolatban: zajlott Földváron csillaghajó és Finn világbajnokság, repülő hollandi Európa- és világbajnokság, hogy csak a legfrissebbeket említsük. 

Ami a pályát illeti: kreuz, hátszél pályáról beszélünk, amelyre még esetleges gyenge szélben is kiválóan alkalmas a raceboard. 

„Itthon általában ilyen pályán rendezünk, ami első látásra talán nem tűnik bonyolultnak, de taktikázni nyilván kell majd a versenyzőknek hátszélben és a kreuz szakaszban egyaránt – nyilatkozta Utassy Loránd, a magyar szörf válogatott szövetségi kapitánya. – A verseny nagyon látványosnak ígérkezik, ez azért is fontos, mert bízunk benne, hogy ezáltal még több fiatal kap kedvet a sportághoz, főleg, hogy sikert, akár érmet is várunk: az indulók között van például Sánta Bence, aki a 2017-es Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzet, de az U23-as mezőnyben Morvai Bálinttól is dobogós helyezést várunk.”

Sánta Bence nem unatkozik: jelenleg az olimpiai osztály, az iQFoil Európa-bajnokságán versenyez a Garda-tavon, hétfőre azonban hazaérkezik, és folytatja a versenyzést – de már raceboarddal. 

„Az olimpiai osztály mellett nem volt sok időm külön készülni a raceboardra, de edzésben vagyunk, és a formámra sem lehet panasz – mondta Sánta Bence. – Mindig nagyon jó érzés itthon versenyezni, a 2017-es Európa-bajnoki ezüstre jó szívvel emlékszem, bízom benne, hogy a földvári világbajnokságon is megcélozhatom a dobogót. Az iQFoil és a raceboard felszerelés nagyban különbözik egymástól, előbbi szinte repül a vízen, míg utóbbi inkább a klasszikus irányvonalat képviseli, jobb állóképességet igényel, viszont kisebb szélben is lehet futamokat rendezni. Ismerjük a Balatont, ez jelenthet előnyt nekünk, magyaroknak, ugyanakkor látni kell, hogy a mezőny összes tagja rutinos versenyző, úgyhogy nagy csatákra van kilátás.”

A raceboard világbajnokság május 23-án, hétfőn a nyitóünnepséggel kezdődik, keddtől szombatig pedig napi három futamot terveznek a rendezők.

visyla

Forrás: Tóth Anita/Magyar Szörf Szövetség