A Pető Intézet óvodájába és iskolájába járó diákoknak központi idegrendszeri sérülés miatt a végtagjaik részlegesen le vannak bénulva, ugyanakkor ez nem akadályozta meg őket abban, hogy “beleszeressenek” a vitorlás sportba. A nap folyamán hat hajót ajánlottak fel a Jégmadár Kikötő bérlői, melyekkel másfél órát vitorláztak a gyermekek és kísérőik.

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának Dékánja is részt vett az eseményen.  Dr. Tenkné Zsebe Andrea szerint ez egy hatalmas lehetőség a sérült gyermekek számára, hiszen amellett, hogy új élményekkel gazdagodhatnak megnyílik egy sportolási lehetőség is számukra.

A másfél órás vitorlázás után a fiataloknak volt lehetőségük a parton is tökéletesíteni a nap folyamán megszerzett elméleti tudásukat, ugyanis a Magyar Vitorlás Akadémia által biztosított szimulátoron tökéletesíthették a vitorlaállítási és hajónavigálási tudásukat.

A nyílt nap szervezői között volt Csizy Csilla, a Semmelweis Egyetem Pető András Pedagógiai intézet pedagógiai szakértője és konduktora, Gosztonyi András vitorlásoktató, vitorlázó, valamint Homonnay Virág edző és konduktor.

"Úgy gondolom, hogy a vitorlázás, gazdagabbá teheti a mozgássérült személyek életét. Az élmény vitorlázással szerettem volna a gyermekekhez közelebb vinni, azt az szabadság érzést, amit a sportág ad. A későbbiekben a célom az, hogy a hasonló sérüléssel élő gyermekeket egy vitorlástábor keretein belül kishajóval tanítsam meg vitorlázni. A szakdolgozatom kapcsán is arra a következtetésre jutottam, hogy az egyenetlen felületen történő mozgás jó hatással van az egyes diszfunkciókkal élő személyek számára, hiszen fejlesztő hatással van többek közt a koordinációra is." - fogalmazott Homonnay Virág.

Fotók: Vitorlázz Itthon