Nyolc selejtező és nyolc döntő futam alapján hirdettek végeredményt. Fiú párosaink a Nemzetek kupájában a 4. helyen végeztek. Maradt izgalom az augusztus hatodikai, szombati zárónapra is, a világbajnoki helyezések sorsa gyakorlatilag az utolsó futamban dőlt el, az aranyérmes argentin Videla - Funes de Rioja kettős végül csak egyetlen ponttal előzte meg az ezüstérmes olasz Demurtas-Santi párost, a bronzérem a francia Revil - Devaux párosnak jutott. A katalóniai El Balis partjainál minden nap menetrendszerűen megjött a 215 fokról fújó termikus szél, az összes kiírt futamot sikerült megrendezni.

Az ezüst csoportban Juhász Mili és Lacza Boró abszolútban 52., Fehér Boróka és Fehér Szonja 61. lettek, mindketten tehát a mezőny első harmadában végeztek. Ráadásul a fiatal, első idényben szkiffező Fehér-Fehér páros U17 lány világbajnoki bronzérmet is nyert!

A Fehér Boróka és Fehér Szonja korosztályos lány világbajnoki bronzérme is jól jelzi azt a több éves, szisztematikus munkát, ami Csopakon folyik, egészen az optimistes évektől épül fel a rendszer. A két világbajnoki helyezett csapat edzőjét, Dénes "Déni" Gábort El Balisban hívtam fel telefonon:

"Februárban már jártunk itt, Európa-kupa fordulón, kiismertük a széljárást. A döntő futamok alatt ez a jellegzetes szél átlagosan csak 8 csomóval fújt, ez számunkra nagyon előnyös volt, Somáék 15 évesek, egy éve vitorláznak szkiffben, és a testsúlyuk még elmarad az ebben a hajóosztályban optimális erős szeles súlytól. Ebben a szélben nagyon jó volt a sebességük, szépen, okosan vitorláztak. Hét éve vagyok mindkét fiú edzője, Optimistben kezdtük a közös munkát, és azért is váltottam hajóosztályt, mert szeretném őket továbbra is segíteni. Ideálisan kiegészítik egymást a hajóban. Soma optimistesként is rengeteg versenyen járt, korához képest nagy tapasztalattal rendelkezik. Fejben nagyon erős, higgadt, és ha rosszabbul mennek a dolgok, nagyon hamar fel tud állni, ugyanolyan koncentráltan küzd tovább. Samu ugyancsak erős optimistes volt, az ő erőssége a hajóban a koordináció, a kötélmunkák, szeret bütykölni, amellett jól lát a pályán, kiváló versenyzőtárs. Jó velük együtt dolgozni, és azt is jó látni, hogy évek óta milyen jó barátok, ez is a siker egyik titka."

Népes magyar csapat, összesen tizenegy 29er szkiff vett részt a világbajnokságon, öt hajó a Spartacusból, 6 egység a Kerekedből indult. A fiatalabbak számára elsősorban a tanulás volt a cél, hiszen a nagy mezőnyben való rajtolást, az ilyen mezőnytaktikát, a tömeges bójavételeket csak ilyen kiélezett körülmények között lehet megtanulni.

A Kis-Szölgyémi Soma - Juhász Sámuel páros U17 világbajnoki címe fantasztikus, jövőbe mutató eredmény, gratulálunk!

Teljes eredménylistahttps://filedn.com/lp10qwAOmmwFb3gmBWF0wyf/29erW/29erWorld2022.htm 

Kép: Laura Carrau

visyla