De visszatérve a szerdai napra. Reggel stabil, 10-12 csomós keleti szél fogadta a sportolókat, akik úgy rajzottak ki a Balatoni Yacht Club alsóörsi bázisáról, mintha legalább egy hónapja nem vitorláztak volna – pedig mindössze egy napot töltöttek verseny nélkül. Az első két futamban szinte szárnyaltak, a harmadikra azonban gyengült a szél, úgyhogy ekkor már az egyik pályán négy rajteljárásra volt szükség, hogy elkezdődhessen a verseny.

„Három futamot rendeztünk ma, és ez nehéz feladat elé állította a csapatot: sokszor kellett változtatni az irányokon és a pálya hosszán, de örülök, hogy tudtuk tartani magunkat a tervhez, és befejeztük a kvalifikációs futamokat – mondta Fluck Benedek, a 420-as vb fő versenyrendezője. – Körbekérdeztem a hajóparkban a versenyzőket, és vannak, akik nagyon elégedettek az események alakulásával, mások kevésbé, mert nem tudtak könnyen alkalmazkodni a trükkös balatoni viszonyokhoz, és az utolsó futam tényleg nagyon nehéz volt.”

A Férfi/Vegyes mezőnyben a spanyol Jaime Ayarza Montenegro, Mariano Hernandez de Torres kettős áll az élen – az eddigi öt futamból hármat megnyerve.

„Örülünk az eddigi eredményeknek, főleg azért, mert nagyon erős a mezőny – mondta Jaime Ayarza Montenegro. – Ma elég jó tempót diktáltunk, jól kaptuk el a rajtokat, és mindig az élmezőnyben vitorláztunk. A körülmények nehezek voltak, de jól alkalmazkodtunk hozzájuk, és jó döntéseket hoztunk. Először versenyzünk Magyarországon, de nagyon tetszik a tó – bár kicsit fura, hogy nem sós a víz. A Kanári-szigetekről jöttünk, teljesen más szél fúj itt, de edzettünk a verseny előtt, úgyhogy nem ért minket igazán nagy meglepetés. S hogy mi lehet a nyerő taktika a következő napokra? Okosnak és türelmesnek kell lenni.”

A magyarok közül a Szűcs Benedek, Csizmazia Bence kettős továbbra is remek formában van: ahogy arról már beszámoltunk, az egyik hétfői futamon az előkelő második helyen ért célba, szerdán pedig behúzott egy harmadik és egy hetedik helyet, amivel az összetettben a 15. helyen áll. Ez azt jelenti, hogy első célját elérte: bejutott az aranycsoportba.

„Két elég jó futamunk volt ma, és egy elég rossz, de összességében boldogok vagyunk, mert elértük a célunkat – mondta Szűcs Benedek. – Két különböző beállítást próbáltunk ki a hajón: az első nem működött, úgyhogy változtattunk, és a második már jó volt. Trükkös nap volt, de semmi olyasmi nem történt, ami számunkra ismeretlen lett volna, hiszen nagyon sokat vitorlázunk a Balatonon. Ha őszinte akarok lenni, a verseny előtt nem számítottunk ilyen jó részeredményekre, de örülünk, hogy ilyen jól megyünk, és bízunk benne, hogy hasonló lesz a folytatás is.”

A nőknél továbbra is a Paula Laiseca Bueno, Isabel Laiseca Bueno spanyol testvérpár áll az élen, őket a franciák és a görögök üldözik, miután a szerdai óvástárgyalások után két honfitárs egység is hátrébb csúszott az összetettben.

„Három futamunk volt ma, az első még erős szélben, de azután folyamatosan csendesedett el, és ezzel párhuzamosan vált egyre nehezebbé a dolgunk, hiszen a folyamatosan változó és forgolódó szélben nagyon türelmesnek és okosnak kellett lenni – nyilatkozta Paula Laiseca Bueno. – Vannak zöld növények a vízben, azok között óvatosnak kell lenni, hogy nehogy összeszedjük őket, de alapvetően a siker titka a gyorsaságon kívül a jó rajtokban és a türelemben rejlik.”

Ahogy a fentiekből is kiderül: a mezőny nagy része ritkán versenyez tavon: a változó erősségű, forgolódó szél elég nagy feladat elé állítja őket, ám kárpótlásként említik a tó szépségét, azt, hogy nem sós a víz és hogy jó a szervezés. Az U17-es mezőnyben vezető német Severin Gericke, Xaver Schwarz kettős is egyetértett a fentiekkel.

„Jó kis nap volt, hiszen hoztunk egy negyedik, egy harmadik és egy első helyet, de a szél össze-vissza változott, így egyáltalán nem volt könnyű dolgunk. A tó eléggé trükkös, de nagyon tetszik – nyilatkozta Severin Gericke. –  Folyamatosan figyelni kell a szelet, százszázalékos koncentrációra van szükség, és kommunikációra a hajóban, kis szélben ez különösen fontos.”

Ha az időjárás is úgy akarja, csütörtökön újabb három versenyfutamot tartanak meg az alsóörsi 420-as világbajnokságon.

420-AS VILÁGBAJNOKSÁG, ALSÓÖRS

Férfi/Vegyes: 1. Jaime Ayarza Montenegro, Mariano Hernandez de Torres (spanyol) 8 helyezési pont, 2. Luca Taglialegne, Silvia Versolatto (olasz) 10, 3. Freddie Parkin, Asher Beck (amerikai) 10, …15. Szűcs Benedek, Csizmazia Bence (magyar) 25. Nők: 1. Paula Laiseca Bueno, Isabel Laiseca Bueno (spanyol) 7, 2. Solenza Mariani, Antea Mariani (francia) 15, 3. Dimitra Vartholomaiou, Metaxia Gogou (görög) 17, …54. Bakonyi Fanni, Andrik Adél (magyar) 69. U17: 1. Severin Gericke, Xaver Schwarz (német) 7, 2. Miguel Ángel Morales Hernandez, Alejandro Martín Corujo (spanyol) 8, 3. Valentina Steinlein, Lea Adolph (német) 12, …36. Vándor Botond, Tóth Lőrinc (magyar) 77