De ne szaladjunk ennyire előre!

Reggel nagy lendülettel vetette bele magát a versenybe a világ vezető ifjúsági hajóosztályának mezőnye, ám kiderült, hogy korai volt az öröm, mert gyenge szél fújt, így bár a rendezőség mindent megtett, végül csak a Férfi/Vegyes kategória Arany-csoportjában született értékelhető eredmény.

A futamgyőzelmet a görög Lampis Evlampios Giannoulis, Eleni Giannouli kettős szerezte meg, az összetettben azonban az amerikai Freddie Parkin, Asher Beck egység állt az élre. Érdekesség, hogy a fiúk eddig egyetlen futamgyőzelmet sem arattak, ám elképesztően kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak.

„Tele volt kihívásokkal ez a nap, főleg miután rosszul rajtoltunk, és fel kellett küzdeni magunkat az élmezőnybe, abba a pozícióba, ahol vitorlázni akartunk – nyilatkozta Parkin. – A verseny hátralévő részében már csak tartottuk a tempónkat, aztán a vége megint nagyon nehéz volt számunkra, mert a szél teljesen leállt, de mi még be tudtuk fejezni a futamot. Annak ellenére, hogy mi az erősebb szelet kedveljük, nagyon jó itt vitorlázni, a környezet ugyanis gyönyörű.”

A legjobb magyar egység a Szűcs Benedek, Csizmazia Bence kettős, amelynek fő célja az volt, hogy bejusson az Arany-csoportba, s miután ez sikerült, nyomás nélkül vitorlázhatnak. Talán ennek – no meg a helyismeretnek – köszönhető, hogy a páros csütörtökön a 15. helyről felküzdötte magát a tizenegyedik pozícióba. Utóbb egy kizárást követően a 10. helyről várják a folytatást.

„Volt egy közepes rajtunk, de jól érkeztünk meg a kreuz-bójához – utóbb visszaestünk egy kicsit, de mivel sokat edzünk ilyen gyenge szélben, öt hajót is sikerült megelőznünk, és felzárkóztunk a kilencedik helyre a futam végére – mondta Szűcs Benedek. – Nagyon boldogok vagyunk, hogy bejutottunk az Arany-csoportba, innentől elvárás és stressz nélkül vitorlázhatunk…”

„…persze igyekszünk a legjobb tudásunk szerint menni, aztán majd kiderül, hogy állunk a külföldiekhez képest, de eddig ez nem rossz – tette hozzá Csizmazia Bence. – A gyenge szélben talán a súlyunk a legnagyobb gond, de szerencsére a külföldiek is hasonló testalkatúak, és az eredmény azt mutatja, hogy elég jól megoldottuk a problémát. Bízunk benne, hogy ez továbbra sem lesz másként.”

A hölgyek futamában néhány percen múlt az üdvösség, vagyis az, hogy értékelhető legyen a versenyen (a francia Solenza Mariani, Antea Mariani kettős talán már örült is egy kicsit, mert második helyével az élre állt volna az összetettben), ám a 70 perces időlimiten belül végül senkinek sem sikerült teljesíteni a versenytávot, így érvénytelenítették a futamot.

Az Ezüst-csoport és az U17-esek versenyére pedig már teljesen leállt a szél, úgyhogy ott esély sem volt a futamra. A rendezőség a Balatoni Yacht Club vízitelepére vezényelte a mezőnyt, a versenyzők tettre készen várták, hogy újra „csatába indulhassanak”, ám az időjárás nem volt kegyes hozzájuk, így 16.30 órakor az a döntés született, hogy pénteken folytatódik a küzdelem.

A nőknél így továbbra is a spanyol Paula Laiseca Bueno, Isabel Laiseca Bueno kettős áll az élen, míg az U17-es mezőny versenyét a német Severin Gericke, Xaver Schwarz páros vezeti.

 

420-AS VILÁGBAJNOKSÁG, ALSÓÖRS

Az állás 6 futam után. Férfi/Vegyes: 1. Freddie Parkin, Asher Beck (amerikai) 16 helyezési pont, 2. Luca Taglialegne, Silvia Versolatto (olasz) 17, 3. Lampis Evlampios Giannoulis, Eleni Giannouli (görög) 17, …10. Szűcs Benedek, Csizmazia Bence (magyar) 34. Az állás 5 futam után. Nők: 1. Paula Laiseca Bueno, Isabel Laiseca Bueno (spanyol) 7, 2. Solenza Mariani, Antea Mariani (francia) 15, 3. Dimitra Vartholomaiou, Metaxia Gogou (görög) 17, …54. Bakonyi Fanni, Andrik Adél (magyar) 69. U17: 1. Severin Gericke, Xaver Schwarz (német) 7, 2. Miguel Ángel Morales Hernandez, Alejandro Martín Corujo (spanyol) 8, 3. Valentina Steinlein, Lea Adolph (német) 12, …36. Vándor Botond, Tóth Lőrinc (magyar) 77