A módszer mélyen beépülő, lassabb folyamat, ahol a versenyzés bevezetése is rendhagyó, újító módon folyik. „Csak az versenyezzen, aki igazán szeretne, kedve van hozzá és mindezt belső motivációból teszi, nem külső nyomásra (szülők, edző)” – vallja Árpi. „A túl korán elkezdett versenyzés kiégeti a gyerekeket, akik egy idő után hátat fordítanak a vitorlázásnak.”

A PÖFF SE versenycsapata jelenleg 4 motivált és vitorlázni imádó Nacra15 egységből áll:

HUN 020 - Dardenne Naia – Moore Liam

HUN 232-Illinger Petra - Péter

HUN 234 –Kolcsár Csenge - Kutas Fülöp

HUN 299-Egervári Marcell – Litkey Sámson

Ezek a gyerekek már évek óta ismerkednek a vitorlázással, a PÖFF módszer szerint sokféle hajóval vitorláznak, főleg katamaránokkal, de egytestűekkel és nagyhajókkal is. Az egyesület hajóparkja sokszínű, így a hajóérzet már egészen kicsi kortól kiválóan fejleszthető.

A Nacra 15 az olimpiai Nacra 17 hajóosztály felkészítő hajója, komoly szakmai tudást és tapasztalatot igényel az edzőktől, a versenyzőktől pedig folyamatos összpontosítást és kifinomult hajókezelést.

A csapat fokozatosan épült be a nemzetközi Nacra 15 osztályba, ahol már megbecsült tagokként tartják őket számon.

Több nemzetközi verseny és két olasz edzőtábor után a Garda tavi Campione felé vette az irányt a felpakolt utánfutó, hiszen itt rendezték meg a Nacra 15 világbajnokságot, amelyen 11 nemzet 59 hajója állt rajthoz. Az 5 napon át tartó versenyt megelőzően 4 napon át edzett a csapat a helyszínen.

A srácok kiválóan helytálltak az edzésnapokon a franciákkal, olaszokkal vagy akár a svájci, belga, új-zélandi egységekkel.

Az 5 versenynap alatt összesen 16 futamot sikerült megrendezni.

A magyar csapat legeredményesebb egysége Litkey Sámson (10) - kormányos és Egervári Marcell (15) hajója lett, U16-ban bronzérmet szereztek, míg U19-ben 15., összetettben pedig a 21. helyen végeztek az 59 egység közül.

A magyar csapat ezen felül a Nemzetek Kupájában is bronzérmet szerzett!

A verseny weboldala: https://www.campioneunivela.it/regate/2022/campionato-mondiale-nacra-15/

Méltán lehet büszke a magyar vitorlázás erre a kiváló eredményre!

Szöveg: Litkey Zsuzsi

Képek: Tristano Vacondio