Pallay Tibor "Pallus" nyert, a fiatal MVM-es Sebestyén Bonifác harmadik lett, Mónus Gyula pedig negyedik. Őszintén szólva nem volt nagy mezőny, Görögországban a Finn haldoklik - nem úgy mint idehaza, ahol az olimpiáról való kizárást követően nyolc új hajó érkezett az országba, népszerűek a versenyek, például az idei országos bajnokságon hatvanhárman indultak, és körülbelül tízen igazoltan voltak távol... A remek eredmények mellett, izgalmas volt erről a korán indított külföldi felkészülésről szóló hír, ezért hívtam fel Pallust telefonon.

"Edzek egy lelkes finnes csapatot, ez a Finn&More közösség, elhatároztuk, hogy most novembertől jövő márciusig kinn tartjuk a hajóinkat Athénban, és minden hónapban egy hétre kirepülünk egy hátizsákkal, edzeni a májusi Finn-dingi Európa-bajnokságra, amit a Procelero, Berecz Zsombiék rendeznek Csopakon. Késő lenne áprilisban itthon elkezdeni formába lendülni.."

Miért éppen Görögország?

"Annak idején én is készültem az athéni olimpiára. Rengeteget edzettem kinn, és azok a kapcsolataim mai napig megmaradtak. Sikerült a segítségükkel helyet találnunk, sőt, most egy hajót is kellett kinn vennem az egyik társunknak. Ezúttal hatan voltunk kinn, tavasszal nyolcan-tízen jönnek majd ezekre az egyhetes edzőtáborokra."

Magyarországon tehát új aranykorát éli a Finn - de hogy látod általában a hajóosztály jövőjét, az olimpia nélkül ?

"A fiatalok, az olimpiai reményeket dédelgetők kiszálltak, az idősebb versenyzők maradtak. Ők azok, akik már nem tudnak, vagy nem akarnak egy évben háromszáz napot vitorlázni. A tavalyi világbajnokság a Gardán gyakorlatilag egy Masters VB volt. Az érem másik oldala viszont az, hogy ez az idősebb mezőny hihetetlenül lelkes. Sikereket tudnak elérni úgy is a kedvenc hajóosztályukban, hogy nem kell, hogy ehhez vállalják azt az embertelen munkát, amit egy olimpiai felkészülés jelent. Pozitív fejlemény az is, hogy a felszerelések ára valamelyest csökkent. Ami változatlan, az maga a hajó, a finnezés élménye - és ez, úgy látom, életkortól függetlenül egyre több vitorlázót ragad magával, különösen idehaza."

Athéni eredménylista

Visy László Oszi