Túlzás nélkül gyönyörű siker mindkét eredmény, olimpiai hajóosztályban, egy sikeres szezon után. Közhely, de igaz: a végletekig kiegyensúlyozott olimpiai mezőnyökben az első 10-12 hajó gyakorlatilag egy szinten van, a pillanatnyi diszpozíció és szerencse dönthet a dobogós helyekről.Vadnai Benjamin az európai sorrendben 20. lett.

November 16-tól hat napon át csatáztak legjobb lasereseink, ebből az első három napon a kvalifikációs futamokra került sor. Ezekről korábbi cikkünkben számoltunk be.

Szombattól hétfőig pedig már a döntők következtek, mindhárom magyar induló – Érdi Mári, Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán – az arany csoport elejében küzdött.

Ami a döntő futamok szélviszonyait illeti, eléggé vegyes volt a kép. Az EB negyedik napján – a döntő szakasz indulásakor – instabil volt az időjárási helyzet, a rajtok előtt és futamok közben is folyamatosan módosította a pályát a rendezőség. Sok volt az elrontott rajt, az általános visszahívás, ezzel elment az idő. Végül a hölgyeknek, az olimpiai ILCA 6 hajóosztálynak egyetlen, a férfiaknak, az olimpiai ILCA 7 hajóosztálynak két futamot sikerült megrendezni. A nap végén Vadnai Jonatán az európai sorrend második, Érdi Mári a hatodik helyén várhatta a másnapi folytatást. Az ötödik napon hűvös, de napos időben minden osztálynak három futamra került sor. A 8-12 csomós szél lukas volt, forgott, meglehetősen idegtépő és fárasztó nap volt, át is rendeződött az élmezőny. A legjobb magyarok maradtak elöl, Vadnai Jonatán az európai negyedik helyen, Érdi Mári tizedikként várta a hétfőt, az Európa-bajnokság zárónapját. Amelyen végül is egy futamra került sor, valószínűleg nem túl egyértelmű szélviszonyok között (napi hírt még nem raktak fel a rendezők), a trackingen az látszott, hogy a rajtig három órát várakoztak a vízen a hajók.

Az utolsó napon Jonatán nagy küzdelem után 12. lett, de megőrizte előző napi pozícióját, a negyedik helyet. Érdi Mári előrelépett, bravúrosan, az utolsó futamban harmadik lett, ezzel állította be a végeredményt, a nyolcadik helyet.

Az ILCA 7 férfi olimpiai kategóriában 169 versenyző indult, a női olimpiai egyszemélyes dingiben, az ILCA 6 osztályban 109-en versenyeztek.

Az ILCA 7 Európa-bajnoka a görög Pavlos Kontides lett, a hat döntő futamban háromszor végzett dobogós helyen. Az ILCA6 női osztály Európa-bajnoki aranyérmét pedig a lengyel Agata Barwinska vihette haza.

Eredménylisták

visyla