A BYC elnöke mellett két másik vitorlázó, Semperger Szabolcs (THE-YKA) és Vajay Gyula (BESE) is átvehette a „Fair Play cselekedet” díjat. Ők a 2021-es Szüreti Regattán tanúsított sportszerű magatartásukért részesültek elismerésben.

A Magyar Vitorlás Szövetség szívből gratulál mindhárom díjazottnak!

Varga Lajos 24 éve, 33 éves korában kezdett vitorlázni, előtte kajakozott a VVSI-ben. Vitorlázni finn dinghyben kezdett, ami az egykori egyszemélyes olimpiai osztály, sok gyakorlást, kitartást és tudást igényel. Versenyzőtársai, sportbarátai elmondása alapján már itt kitűnt sportszerű viselkedésével.

A nagyhajós versenyzését J/24 osztályban kezdte a BYC-ben. A negyedik évben magyar bajnok lett csapatával, majd utána még két évben dobogón végeztek.

2001-ben indult a Fa Nándor által életre keltett tókerülő szólóvitorlázás. A verseny az innovációról szól és minden évben a versenyen elindulva 2011-ben megszületett az elhatározás a saját hajó építéséről. 2014-ben a technika és a gyakorlás meghozta az eredményt, sikerült a Nagydíjat megnyerni, ami csak sarkallta a további innovációra.

Következett a teljesen új hajó, amelynek létrehozásában már a tervezéskor részt vett. Ez lett a Flaar 26RR. Hajóját tudatosan az egyszemélyes vitorlázásra fejlesztette és elérte, hogy ebben a kategóriában saját fejlesztési eredményeit is felhasználva az egyik legjobb hajóval és legjobb eredményekkel rendelkezik. Hosszú ideje az úgynevezett egyszemélyes versenyeken nyújt kiemelkedő teljesítményt, több ízben megnyerte az évente megrendezésre kerülő egyszemélyes tókerülő versenyt.

Saját bevallása szerint mindig túlvállalta magát azért, hogy megismerje a mindenkori hajót, de nem feszegette a határokat, hanem kereste.

Miután ezen a területen mindent megnyert, amit lehetett – Keszthely-Kenese gyorsasági, Tókerülő, négykezes, -  2018-ban pályarekorddal kerülte meg a Balatont.

Varga Lajos rendszeresen kölcsönadja hajóját és teljes felszerelését a versenyeken egy ifjabb feltörekvő versenyzőnek, tapasztalatát önzetlenül átadva segíti őket ezzel lehetőséget biztosítva. Segítettjei rendszerint kiváló eredményeket érnek el, pl. 2019-ben és 2020-ban Lillik Ákos, legutóbb a tókerülő versenyt 2021. év őszén Scharf Máté nyerte Varga Lajos hajójával. Ugyanezeken a versenyeken Varga Lajos a régi, gyengébb, jóval kevésbé felkészített hajójával ugyancsak elindult a verseny közben is segítve patronáltját. A versenyekre történő felkészülés során más „ellenfelek” részére is szívesen ad tanácsokat és felszerelést is.

Semperger Szabolcs és Vajay Gyula - Fair Play csekedet díj

2021-ben balesetet szenvedett és elsüllyedt egy hajó a Szüreti Regatta szombati versenynapján. A rendezőség több motoros egysége, kiegészülve a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Ruppert mentőegységével azonnal a helyszínre sietett, és kimentette a vízbe esett vitorlázókat. A mentésben két versenyben lévő egység is aktívan részt vett, a balesetet észlelve azonnal lehúzták vitorláikat és a bajbakerültek segítésére siettek. A Semperger Szabolcs kormányozta Orca és Vajay Gyula vezette Hobby hajók hatalmas segítséget jelentettek az amúgy személyi sérüléssel nem járó mentésben.

Szöveg: Böröcz Berta/BYC, MOB

Fotó: MOB