Az első két nap - ahogy azt a meteorológusok előre jelezték - versenyzésre alkalmas szél nélkül telt a spanyolországi Port Balísban, a 29er szkiffek Európa-kupa sorozatának első állomásán. Aztán szerencsére megjött a szél, és február 18-án, szombaton három, másnap, a verseny vasárnapi zárónapján két futamot sikerült megrendezni, tehát végül öt kvalifikációs menet alapján hirdettek végeredményt. Kis-Szölgyémi Soma és Juhász András Sámuel a hajóosztály U17-es világbajnokai és a tavalyi EK sorozatban is korosztályukban az első helyen végeztek. Most, az idei sorozat nyitóversenyén a várakozásokat túlszárnyalva szerepeltek, az abszolút első hely Port Balisban azonban nem hétköznapi izgalmak után született meg. Az első futamban bemutatkozásképpen egy első hellyel nyitottak, aztán sikerült begyűjteni egy fekete zászlós rajtbüntetést. Innentől már nagyon kellett koncentrálni, hiszen az egyetlen kieső már megvolt... Aznap egy ugyancsak remek ötödik hellyel zártak, jelezve, hogy fel tudnak állni egy elrontott rajt után is. Ez önmagában a klasszisok tulajdonsága, de ezt még sikerült megfejelni a zárónap két futamgyőzelmével, ami végülis az abszolút elsőséget jelentette. Mivel a versenyen csak a csoportküzdelmekben szerzett pontok döntöttek, borítékolható volt a szoros állás. Ezúttal az első három helyezett egység azonos pontszámot szerzett, a magyarok három nyert futama döntötte el számukra az aranyat. 

A győztes páros edzőjét, Dénes Gábor "Dénit" kocsiban értük el telefonon, épp a repülőtérről ment vissza a kikötőbe, a fiúk már repülnek haza. Mi volt a tél végi remek forma titka? "A tavaly novemberi Garda-tavi Európa-kupa finálé után gyakorlatilag azonnal megkezdtük a téli felkészülést, ennek Cascais volt a támaszpontja. Minden hónapban öt-hat napot töltöttünk el ott, nagy szerencsénk volt, minden nap tudtunk vitorlázni. Egy éve most már, hogy együtt dolgozunk egy portugál edző kollégával, a 49er osztályban kétszeres olimpikon Francisco Andradeval, rengeteget tanulnak tőle is a srácok. Nagyon vártuk már ezt a versenyt, kíváncsiak voltunk, hol is tartunk a téli munka után. Jól jött ki a lépés Somának és Samunak, egyrészt tavaly itt volt a világbajnokság, amit U17-ben megnyertek, csupa pozitív élmény és rengeteg tapasztalat kapcsolódott ehhez a vízterülethez. Másrészt a mostani gyenge szelekben nagyon jó volt a sebességük. Izgalmas év elé nézünk, a fő versenyünk a világbajnokság lesz, július végén, augusztus elején Angliában."

Második magyarként a harmincadik helyen végzett a Tóth Attila - Borda Levente páros (Spartacus VE), a képzeletbeli nemzeti bronz Juhász Emíliának és Lacza Borókának Kereked VK) jutott, ők harmincegyedikek lettek. A többi magyar kettős eredménye a csatolt eredménylistán látható. Ehhez egy megjegyzés: jó látni a listán vadonatúj, fiatal magyar párosokat, ez a mostani volt minden bizonnyal az első nemzetközi versenyük. A mezőny második felében végezve is egészen biztos, hogy rengeteget tanultak, hiszen a tengeri viszonyokat, az ilyen nagy mezőnyökben való rajtolás, helykeresés technikáját és taktikáját idehaza nem lehet megtanulni. A tapasztalatok megvitatásában, gyakorlati alkalmazásában az edzőiknek lesz döntő szerepe. A 29er hajóosztállyal dolgozó szakemberek kvalitásait ismerve ezen a területen is borítékolható a siker.

Mind a tizenhárom párosunknak elismerés jár a helytállásért.

Eredmények: http://cnelbalis.sailti.com/es/default/races/race-resultsall/text/medsailing-2023-eurocup-1-es/menuaction/index  

Fotó: Kis-Szölgyémi Luca

Visy László Oszi