A 29er szkiff osztály Európa-kupája tizenkét részversenyből áll, az elsőt februárban rendezik Spanyolországban, az utolsó pedig az október végi döntő a Garda tavon. A záróverseny specialitása, hogy ennek a végeredményét nem lehet kiejteni, egyébként a többi részverseny végeredménye közül minden egységnél az öt legjobb számít bele a végső éves összesített eredmény pontszámításába. A versenysorozat nagyon sikeres: 353 olyan páros volt, akik legalább egy Európa-kupa részversenyen részt vettek.

Az október 25-én véget ért Garda tavi döntő után, egész éves munkájuk nyomán az abszolút ötödik helyen, U17-ben a második helyen végzett a Kereked VK párosa, Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel. Remekül vitorláztak, az idény első versenyét megnyerték, most a Gardán pedi két futamban is győzni tudtak a nagyon erős mezőnyben.

Abszolútban nyolcadik, női kategóriában első lett Fehér Boróka és Fehér Szonja (Kereked VK). Ők is nyertek futamot a Gardán.

Megemítendő még az abszolút verseny 14. helyét megszerző Lange Péter - Lange Richárd páros (Spartacus VE). A többi, a sorozatban részvevő magyar egység eredménye a mellékelt listán olvasható.

A két legjobban szereplő egység edzője, Dénes Gábor "Déni": "Nagyon nehéz verseny volt a sorozat záróeseménye, szokatlanul instabil volt az időjárás. Végül 11 futam alapján alakult ki a végeredmény, két kiesővel. Az első nap egy nagy eső után bejött a déli, három futamot sikerült jó körülmények között levitorlázni. A második nap egy frontot vártunk, végül egy futam jött össze, sok visszalőtt próbálkozással. A harmadik nap nagyon nehéz és hosszú volt, végig zuhogó esőben, 10-14 csomós északiban. A következő napokban kicsit kiegyensúlyozottabbá vált az időjárás, a záró futamokat 14-15 csomós szélben futotta a mezőny. Nagyon elégedett vagyok a versenyzőimmel, az egész éves munkájuk remekül sikerült, több Európa-kupa részversenyen is stabilan a mezőny elejében vitorláztak. Jó edzés volt ez a sorozat, és önbizalmat ad a decemberi brazíliai Youth Sailing világbajnokságra, amelyre ez a két kerekedes páros, Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel, valamint Fehér Boróka és Fehér Szonja kvalifikálta magát."

Jó szelet Brazíliában, az eseményekről természetesen beszámolunk!

Eredmények: https://www.sailwave.com/results/29er/2023-EuroCup/2023-EuropeCup-official-overall.htm

Visy László Oszi