A keszthelyi Helikon strandról indultak el, majd Balatonberény felé vették az irányt. Egyikük azonban valamilyen technikai probléma folytán elhagyta a deszkáját, így nem tudott tovább haladni, ezt követően közvetve érkezett a telefonos segélyhívás. Központunk többszöri telefonos próbálkozást után egyeztetni tudott a bajbajutottal, aki pontosította a helyszínt, és részletezte problémáját is.

A téli készenléti ügyeleti formában működő vízirendőrség (BVRK) és a vízimentők (VMSZ) a mentés gyors megszervezését követően azonnal megkezdték a bajbajutott felkutatását. A VMSZ „Kenese Lomac” nevű mentőhajója 2 fő vízirendészeti járőrrel és 1 fő vízimentővel a fedélzetén rövid időn belül sikeresen célba ért.

A mentőhajó megérkezésekor ketten ültek egy deszkán. Ugyanis szerencsére a bajbajutott társa végig vele maradt, amíg megérkezett a segítség. A segítő társ a saját eszközén, a széllel elindult vissza a strandra, a bajbajutottat pedig vitorlájával együtt a VMSZ mentőhajó vitte partra.

Fontos megjegyezni az eset kapcsán, hogy a jó idő közeledtével fokozottan ügyelni kell a biztonságra és felkészülten kell a vízre szállni! Legyen rajtunk megfelelő ruházat és mentőmellény is, valamint ne feledjük, hogy szeretett tavunk még csak 7 fokos.  

Ezek mellett fontos, hogy rendelkezzünk segítséghívásra alkalmas eszközzel is: lehetőleg okostelefonnal, amelyen megtalálható a frissített BalatonHelp applikáció, amely a pontos GPS koordinátánkat adja meg a vízimentő központnak, így még hamarabb megérkezik a segítség.

A nyári szezonon kívüli időszakban is folyamatos készenléti ügyeletben vagyunk, pont az ilyen és ehhez hasonló esetek okán. A mai napon a fedélzeten a Balatoni Vízirendészeti Rendőrfőkapitányság két dolgozója Dóczi Péter és Anka Zsolt, valamint a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat és Önkéntes Tűzoltó Egyesület hajóvezetője, Bagyó Nóra volt a fedélzeten.