Bár már több nagyhajós vitorlásversenyre sor került ebben az évben, a hagyományoknak megfelelően "hivatalosan" a szombati Balatoni Évadnyitóval indul az idei balatoni túravitorlás-szezon, amely szimbolikusan megnyitja a turisztikai idényt is.

Regisztrálni kell a hajókat!

A tavalyi Évadnyitóra nevezett hajók több mint felét már regisztrálták, de sokan még nem tették meg.

Az MVSZ azt kéri tőlük, mielőbb regisztrálják a hajójukat a VIHAR rendszerben, a szabályok szerint ugyanis csak azok a hajók vehetnek részt a versenyrendszerben szereplő versenyeken, regattákon, amelyeknél ez megtörtént. A hajóregisztrációról minden fontos info megtalálható az itt elérhető VIHAR kisokosban.

Hogyan lehet nevezni?

A szombati Balatoni Évadnyitóra kétféleképpen lehet nevezni: a VIHAR rendszeren keresztül online módon, a végső határidő május 12. péntek 20 óra.

A helyszíni nevezés pedig a versenynek "otthont" adó Kékszalag Portban lesz május 12-én 17 órától 20 óráig az első emeleten lévő Balaton teremben. A nevezési díj felnőtteknek 10 ezer forint, az ifiknek (2005-2010) 5 ezer forint, a serdülők számára ingyenes a versenyen való részvétel. A verseny vezetője Dávid Júlia.

Változik a rajteljárás! 

A figyelmeztető jelzés időpontja május 13. szombat 11 óra 50 perc. Lényeges, hogy változik a rajteljárás. Mégpedig a következőképpen

"Az előkészítő jelzés 9 perccel a rajt előtt lesz, ez módosítja a 26. szabályt. Egy hajó előkészítő jelzéstől kezdve van versenyben, addig amíg célba nem ér és a célvonalat és annak jeleit el nem hagyja, vagy ki nem áll, vagy amíg a versenyrendezőség nem jelez általános visszahívást, halasztást vagy érvénytelenítést. A leglényegesebb, hogy motort indítani a rajt előtt 9 perccel már nem lehet." 

A limitidő aznap 17 óra, tehát a versenyzőknek 5 óra alatt kell teljesíteniük a Balatonfüred - Alsóörs - Tihany - Balatonfüred távot. 

Mi volt korábban?

A tavalyi Évadnyitóra 224 csapat nevezett, a mezőnyt akkor kedvező 10-13 csomós szél várta. Elsőként a Team Kaáli futott be kevesebb mint 42 perces idővel. Utána az RSM és a Triniteam csapata következett. A 2022-es versenyen a mezőny vége is 3 órán belül teljesítette az etapot.

Egy évvel korábban, a 2021-es Évadnyitón közel 170 hajó legénysége indult el. Azon a versenyen gyenge szélben az RSM szerezte meg az első helyet 2 óra 19 perces idővel, a New Black Jack ért be másodikként, a Raiffeisen Fifty-Fifty pedig a harmadik lett.

Az idei Balatoni Évadnyitóról szóló információk - beleértve a Versenykiírást és Versenyutasítást - a verseny Online hirdetőtábláján, itt találhatóak. A verseny Facebook-oldala pedig itt található

Fotó: MVSZ / Szántó Áron

Szöveg: MVSZ / Csernátony Csaba