Öt és fél évvel a 2017. szeptemberi balatonföldvári Gold Cup után ismét a Balaton vizein versenyeznek a finn dinghy osztály legjobb versenyzői. Ezúttal Csopakon, a Procelero SE rendezésében felnőtt és junior Európa-bajnokságot futnak a legendás, 1952 és 2021 között olimpiai osztály legjobb versenyzői.

Az EB házigazdája a csopaki klub színeiben a 2020-as, de a covid-járvány miatt 2021-ben megrendezett tokiói olimpiai játékokon a hajóosztály eddigi utolsó olimpiáján emlékezetes versenyben ezüstérmet szerzett világ- és Európa-bajnok Berecz Zsombor. Az EB-re kedd estig 73 vitorlázó jelentkezett, ők 21 országot képviselnek. A legnagyobb flottát nem meglepően a magyar finnesek alkotják 33 indulóval, közöttük a kétszeres junior világbajnok, felnőtt világbajnoki ezüst- és bronzérmes Németh Domonkossal, az 1988-as olimpián szereplő Székely Antallal, 1992-es barcelonai olimpikon Szilvássy Attilával vagy a 2021-es masters Európa-bajnok Lukáts Ákossal.

Az Európa-bajnokság nyílt, így Európán kívüli országok vitorlázói is rajthoz állhatnak: argentin, ausztrál, dél-afrikai és az USA-t képviselő finnesek is szerepelnek a rajtlistán.

A versenyen 10 futamot terveznek lebonyolítani, a hozzávetőleg 30 fős rendezői stábot Farkas Péter nemzetközi versenyrendező (IRO) irányítja. Rajtuk kívül csaknem két tucat önkéntes is dolgozik a sikeres versenyért. A futamokon a szabályok betartását, illetve az esetleges óvásokat 6 tagú nemzetközi zsűri felügyeli.

A vízen szombaton a próbafutammal kezdődik az eb, de a két megelőző napon már folynak a felmérések és a regisztráció. Az „éles” futamok vasárnap kezdődnek, a tervek szerint naponta 2 futamot tart a rendezőség, így amennyiben az időjárási viszonyok kedvezőek lesznek, csütörtök délutánig 10 futam alapján lehet Európa-bajnokot hirdetni.

A kontinensbajnokság utolsó napján este ünnepli a 2000-es Sydney-i olimpián finn dinghy osztályban ezüstérmes olasz Luca Devoti az általa létrehozott hajógyártó brand harmincadik évfordulóját.

https://mvszhirdetotabla.hu/finn-europa-bajnoksag-2023

Fotók: Szűcs Ábel, Robert Daves