Az idei Vitorlabontó Ünnepség Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara térzene-koncertjével vette kezdetét, majd a Balatonfüredi Yacht Club növendékei érkeztek a Magyar Viorlás Szövetség zászlajával a Vitorlás térre.

A köszöntő beszédek sorát a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke kezdte.  Haranghy Csaba kiemelte: nem csupán a Balatonon, hanem hazánk számos kisebb taván is aktív vitorlásélet folyik, de kétségtelen hogy a Balaton központi szerepet tölt be a sportág életébe.  A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke köszöntötte a vitorlázótársakat,  majd a megjelent vendégekhez s szólva kiemelte, a vitorlázás bárki számára elérhető. Példaként említette a Balaton legújabb kikötőjét, a Balatonfüred városával, a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel közösen létrehozott balatonfüredi Kékszalag Portot, mely minden látogató előtt nyitva áll, aki megismerkedne a vízisportokkal, ezen belül is kiemelten vitorlázással.

Czunyiné dr. Bertalan Judit az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédében méltatta a vitorlássportot és a vitorlázók kitartását, összefogását. Hangsúlyozta: az élhető Balatonhoz széles körű összefogásra és partnerekre van szükség. Ilyen partnerek a Balatonnál élők, a települések vezetői és országgyűlési képviselői akik közvetíteni tudják a lakosság igényeit a döntéshozók felé, valamint fontos partnerek a sportszervezetek és szövetségek is  Beszédét egy Seneca idézettel zárta, mely szerint “Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart”. A kormánybiztos szerint mind Balatonfüred városa, mind a hazai vitorlázás pontosan jól tudja, mely kikötő a cél.

Dr. Bóka István, a házigazda Balatonfüred polgármestere örömét fejezte, hogy a Balaton legrégebbi vitorláshajója, a Kishamis “itt van közöttünk”. Nélküle a polgármester szerint elképzelhetetlen lenne Balatoni Évadnyitót tartani. Kiemelte, az idei esztendő a Veszprém-Balaton-Bakony Európa Kulturális Fővárosának éve, melyhez számos balatonfüredi program is társul. A Magyar Vitorlás Szövetséget Balatonfüred stratégiai partnerének nevezte, akik évente több nemzetközi versenyt hoznak a városba. Kiemelte a Kékszalag tókerülő verseny jelentőségét, mely szintén Balatonfüredről indul és itt is ér célba.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője szintúgy örömét fejezte ki, hogy ismét közösen nyitható meg a Balatoni Évad. Egyúttal sok sikert kívánt a városvezetésnek és vitorlázóknak egyaránt. Azt kérte a Balatonhoz látogatóktól, hogy óvják, vigyázzák a tavat, hogy száz év múlva is ugyanígy lehessen élvezni.

A rendezvényen a Veszprém Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Vörösmarty Éva oklevelet nyújtott át a Balatonfüredi Yacht Club (BYC)  elnökének Varga Lajosnak és ügyvezetőjének Böröcz Istvánnak, miután a közelmúltban Veszprém Vármegyei Értéktár Bizottság vármegyei értékké nyilvánította hazánk első vitorlássportklubját.

Az ünnepség zárásaként, a hagyományoknak megfelelően a Himnusz hangjaira, a Kishamis legénysége felhúzta a nemzeti lobogót az 1896-ban épített vitorlás árbocára, majd a Balaton megkoszorúzása következett. Majd eldördült a Balatoni Évadnyitó Kékszalag Port Nagydíj startpisztolya, mellyel ünnepélyesen is kezdetét vette az idei vitorlásszezon.


A Balatoni Évadnyitó Kékszalag PORT Nagydíj címvédéssel zárult, a versenyt ugyanis a tavalyi győztes, a Team Kaáli nyerte meg.  Virág Flóra kormányzásával a csapat kevesebb mint 43 perc alatt teljesítette az Évadnyitó távját.  Másodikként futott be Vándor Róbert kormányzásával a korábbi Kékszalag-győztes RSM, a harmadik helyen – közel 45 perces idővel – a Prospex-Delta csapata, Kaiser Kristóf kormányzásával ért célba.
(Fotó: Cserta Gábor)