Az RS Feva egyre népszerűbb ifjúsági vitorlás hajóosztály, amely rendre kiváló ifjúsági vitorlázókat vonz. Magyarországon mintegy 70 ilyen hajót tartanak nyilván, amelyek közül mintegy harminc egység versenyez rendszeresen.

„Több éve rendezünk Európa-kupa futamokat a Balatonon, és nagy megtiszteltetés, hogy a világbajnokság után második legfontosabb eseményként számon tartott Európa-bajnokságot idén Magyarországon rendezhetjük meg” – mondta Náray Richárd, az RS Feva osztály magyar szövetségének elnöke.

Az Európa-bajnokságra 52 egység érkezet hét országból, közöttük – mivel a verseny nyílt –érkeztek vitorlázók a távoli Új-Zélandról is. Az első futamot a tervek szerint hétfőn 10 órakor indítják, a zárónapig a versenyrendezőség összesen 12 futam megtartását tervezi. Az esélyesek közé tartoznak a cseh vitorlázók és a Baltikumból érkezett sportolók is, de a „hazai pálya előnyét” élvező magyar hajóktól is jó eredményeket várhatunk.

„Izgalmas versenyre számítunk, és külön öröm számunkra, hogy a tavaly megnyitott Kékszalag Port ismét a nemzetközi vitorlázás élvonalába tartozó verseny rendezésével hívhatja fel magára a figyelmet” – hangsúlyozta a házigazda nevében Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

A verseny tisztaságára az izraeli Ron Barak vezetésével az öt országból érkezett versenybírók alkotta nemzetközi zsűri ügyel majd. A vízen motorosokból figyelik majd a szabálysértéseket, és ők döntenek az esetleges óvásokról is. Az Európa-bajnoknak járó trófeát Kutassy László külön erre az alkalomra tervezte.

A mindenki számára látogatható Kékszalag PORT-ban tartott esemény több célt is szolgál, egyrészt a szervezők arra is szeretnék felhasználni, hogy a Magyarországra érkezett csapatok számára bemutassák a Balaton és környékének szépségeit, másrészt a kikötőbe látogatók testközelből láthassák a fiatal tehetségeket, valamint megismerjék a „jollevitorlázás” szépségét.

A turisztikai attrakciók mellett a résztvevők kipróbálhatják az RS hajóépítő cég más modelljeit, és megismerkedhetnek egy magyar innovációval, a teqball sportággal is.

 

Az RS Feva hajókról

Az RS Feva nemzetközi vitorlás versenyosztály. Európa-, és világbajnoki versenyein 180-200 hajó küzd egymással. A hajót gyártója 2003-ban vezette be a piacra, tervezője Paul Handley a designért több nemzetközi díjat nyert. A hajótest sikló formája, könnyen kezelhető vitorlázata tökéletes vitorlázásélményt nyújt minden korosztály számára.

Az elmúlt években a legsikeresebb vitorlás kishajó, amelyből mintegy 7.000 darab szeli a hullámokat az egész világon. A szakértők az év kishajójának választották az USA-ban, Angliában és Franciaországban. A hajóosztályt ifjúsági oktató- és versenyhajóként tartja nyilván a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (World Sailing).

Főbb adatai:

  • Hajóhossz: 3,64m
  • Szélesség: 1,42m
  • Hajó súlya: 63kg
  • Vitorlázat anyaga (nagyvitorla, fock): Mylar Dacron
  • Vitorlázat mérete (nagyvitorla, fock): 6,5 m2; 2,2 m2
  • Vitorlázat mérete (genakker): 7,0 m2