Július 21-én, pénteken ért véget a legfiatalabb vitorlázók kontinensbajnoksága, külön versenyeztek a fiúk és a lányok. A magyar EB válogatott hét tagú volt, Takácsy Lilla és Szalontai Bence edzők kísérték a csapatot. Mind a tíz kiírt futamot sikerült megrendezni az összes csoportnak, ami nem volt kis teljesítmény az átlagosan gyenge szeles, extrém forró körülmények között a rendezőknek, de a hosszú órákat a vízen töltő versenyzőknek sem.

A fiúk között Vágó Mátyás került az arany csoportba, a végelszámolásnál 51. lett a 166 induló közül, azaz a mezőny első harmadában végzett. A selejtezők során rögtön egy hatodik hellyel indított… A többi magyar fiú mind ezüst csoportos volt, Gereben Barnabás a 71., Varga András a 80., Pour Máté a 105. helyen végzett. Kiegyensúlyozott volt a verseny, a görög Iason Panagopoulos pontegyenlőséggel, utolsó napi futamgyőzelmének köszönhetően nyerte az aranyat két spanyol ellenfele előtt.

A lányok között egyetlen magyarként Dávoti Tamara lett arany csoportos, 54. lett a 126 induló közül. Verebély Nadin 72. lett, Szaplonczay Panna 84., mindketten az ezüst csoportban. Az Európa-bajnok az olasz Maria Luisa Silvestri lett, USA-beli és olasz dobogósok követték, ez a mezőny is roppant sűrű volt, a győztes és a bronzérmes között mindössze hat pont volt a különbség…

Szalontai Bence edzőt pakolás közben értem el telefonon:

„Nagyon kemény verseny volt, 7-8 órát voltak a versenyzők a vízen, 38-40 fokos volt a kánikula. Az utolsó napra csökkent csak valamelyest a hőmérséklet. A seabreeze volt a jellemző szél, átlagosan 5-8 csomóval fújt, az utolsó két nap hozott néha kicsit erősebb frissüléseket. A fiúk-lányok közül nem szeretnék senkit kiemelni, mindenkinek ez volt az első Európa-bajnoksága. Számomra a legkellemesebb meglepetés az volt, hogy milyen jól működtek együtt mint csapat, segítették egymást, és mindenki küzdött minden futamban végig, egy-egy tízen belüli hely a selejtezők és a csoportküzdelmek során is mutatta, érdemes tovább dolgozni. Rengeteg tapasztalatot hozott ez a verseny, a viszonylag egyenletes seabreeze felértékeli a rajt és a hajósebesség szerepét, kevesebb múlik a kifinomult taktikán, az idehaza megszokott forgolódó szelekben begyakorolt sokfordulós csatákon. A nagy mezőnyökben való rajtolás területén van tehát a legtöbb tanulnivalónk.”

Eredmények: https://2023europeans.optiworld.org/en/default/races/race-resultsall

Kép: Nikos Pantis

visyla