A magyar párosok (rajtszám szerint emelkedő sorrendben): Kis-Szölgyémi Soma – Juhász András, Tóth Virág – Maros Gergely, Tóth Attila – Borda Levente, Széll Panna – Schneider Brúnó, Jandl Rómeó – Kis-Kapin Károly, Zarándy Martin – Kovács Herbert, Csekovszky Mór – Pais-Hank Olivér, Juhász Emília – Lacza Boróka, Fehér Boróka – Fehér Szonja, Kis-Szölgyémi Luca – Joao Maria Graca E Cruz Urena Prieto, és Lange Péter – Lange Richárd.

206 hajó nevezett, négy flottára osztják az indulókat a kvalifikációs futamokra és két pályán rendezik majd a versenyeket. A döntőkre 50 egység kerül majd az arany csoportba, a többieket egyenletesen osztják majd el az ezüst, a bronz és a smaragd csoport között.

Díjazzák majd a fiú 1-3, a lány 1-3 és az open (korhatár nélküli) 1-3 világbajnoki helyezetteket, az abszolút első tízet, valamint minden kategóriában az U17 világbajnoki dobogósokat.

Mindig nagy érdeklődés kíséri az Ovington Nations Cup – azaz a nemzetek kupája – állását, ebben is van esélyünk a jó szereplésre. Egy-egy nemzet három legjobb egységének összpontszáma számít, kikötés viszont, hogy legalább két kategóriának (pl. fiú és lány) szerepelnie kell a három között, illetve hogy mind a három beszámított hajónak vagy az arany, vagy az ezüst csoportban kell végeznie. A várakozások alapján tehát jól állhatunk majd ebben a versenyben, hiszen van több remek fiú és lány párosunk is.

Az időjárás előrejelzés alapján a nagyobb testsúlyú és technikás versenyzőknek kedvez majd a verseny, a három kvalifikációs napra esőt és 20-30 csomós délnyugati szelet ígér a weymouthi tengeri meteorológia, a hétfő ígérkezik a legszelesebbnek. Augusztus 2-től, a döntők tervezett kezdetétől naposabb lesz az idő, bejön az északnyugati, ami 15-20 csomóval fúj majd. A tenger 17 fokos, a levegő 20 fok körüli hőmérsékletű.

A magyarok közül hét páros a Spartacusból, három a Kerekedből, egy pedig a füredi BYC-ből érkezett Weymouthba.

Takácsy Leventét, a Spartacus VE vezető edzőjét már a helyszínen hívtam fel telefonon: „A rendező Weymouth and Portland National Sailing Academy fantasztikus hely. Itt minden a vitorlázásról szól. Már most is látszik, hogy nagyon jó a szervezés, mindenre gondolnak, például a környezetvédelem jegyében személyre szóló ivópoharakról, ivóvíz kutakról gondoskodtak, minden futam után közös étkezés lesz. Ami viszont még fontosabb: minden hajónk felmérése rendben megtörtént, motivált az egész csapat. Tudtunk vitorlázni a verseny elejére ígért erősebb szelekben, napok óta ez fúj. A két pálya nagyon nem lesz egyforma: a belső gyakorlatilag sík víz, nyolc centis hullámokkal, itt szinte teljesen sebességi versenyről beszélhetünk majd az erős szélben. Természetesen ugyanaz a szél fúj majd a külső pályán, csak itt már most másfél – két méteres hullámokkal kell számolni… Áramlás van, figyeltük, mértük, számolunk vele.”

A verseny weboldala: https://29erworlds.org/

Visy László Oszi