A 25 ország 205 hajójából álló mezőnyből a hét kvalifikációs futam után az első ötvenet sorolták a legjobbak közé, az ezüst, a bronz és a smaragd csoport között egyenlő arányban osztják el a további helyeken állókat.

A világbajnokság helyszíne, a Weymouth and Portland Sailing Academy arról híres, hogy itt voltak a 2012-es londoni olimpia vitorlás küzdelmei.

Összesen 11 magyar 29er páros indult a világbajnokságon, amelynek már a kezdete előtt tudni lehetett, hogy kifejezetten erős szeles verseny lesz. Így is lett. Az első napon, július 30-án két futamot sikerült lebonyolítani a sárga és a kék flottának 20-23 csomós stabil szélben. De miután a szél viharossá vált, partra küldték a mezőnyt.

A második napon is a belső, a kikötőhöz közeli pályán versenyzett mindenki, itt alig vannak hullámok, ugyancsak húsz csomó körül alakult a szél. Megterhelő nap volt, a piros és a zöld flottának négy, a másik kettőnek három futamot tartottak. A legjobbak véleménye megegyezett a taktikáról: a sebesség a legjobb barátod, fordulj, főleg halzolj keveset és próbálj meg tisztán vitorlázni!

A harmadik nap ugyancsak szeles körülmények között, ugyancsak a belső, Portland Harbour-beli pályán három kemény futamot tartottak, ezzel kialakult a döntő beosztása.

A Spartacus fiataljai, Tóth Attila és Borda Levente egyenletes, kiváló teljesítményt nyújtottak a legdurvább körülmények között is: a hét eddigi futamból négyben dobogós helyen futottak be. A tizennegyedik helyen állnak a 205 hajós mezőnyben.

Ugyancsak arany csoportosak lettek klubtársaik, Csekovszky Mór és Pais-Hank Olivér. A kvalifikációs sorozatban futamot is tudtak nyerni, és volt két ötödik helyük is, így a 23. helyen várják a folytatást. Ugyancsak földvári páros Zarándy Martin (ez az első éve 29er osztályban!) és Kovács Herbert, a 47. helyen jutottak be a legjobbak közé.

Folytatás tehát a döntő futamokkal augusztus 2-tól, szerdától – ha az időjárás is engedi. Valószínűnek látszik egy pihenőnap, ugyanis a tengeri meteorológia 28-44 csomós, viharos délnyugatit ígér Weymouth környékére. A világbajnokság utolsó két napjára, csütörtökre és péntekre átfordul a szél északnyugatira, és már csak 15-20 csomóval fúj majd – a prognózis szerint.

Van kikért szorítani tehát a döntők során, minden magyar 29er páros helytállt a balatonihoz képest nagyon szokatlan körülmények között. Pillanatnyi helyezésük az alábbi listán olvasható.

Frissítés: bár a 7. futamban a Tóth - Borda páros a 3. helyen futott be, a rendezőség óvta őket a lee oldali rajt pályajel, a pin end érintése miatt. Pontozásos büntetést vállaltak, így PRP (Post Race Penalty) került a nevük mellé listára, az ennek megfelelő pontszámmal. Emiatt pillanatnyilag a 22. helyen állnak, így kerültek az arany csoportba.

Eredmények 7 kvalifikációs futam után: https://www.sailwave.com/results/29er/2023_29erWorldChampionship.htm

visyla