Két-két futamot rendeztek az ILCA 7 és az ILCA 6, azaz a férfi és a női olimpiai egyszemélyes dingi hajóosztály számára augusztus 13-án, vasárnap Hágában. Számukra ez volt a világbajnokság nyitónapja. A Vadnai testvérek és Érdi Mári – a jó helyezések mellett – az olimpiai indulási jogért harcolnak ezen a versenyen.

Mindkét hajóosztályban kék és sárga flottára osztották az indulókat a selejtezők idejére, és várhatóan majd a harmadik nap után alakul ki az arany és az ezüst csoport mezőnye.

A fantasztikusan kezdő Érdi Mári (MVM SE) edzőjét, Enrico Strazzerát értem el telefonon, és természetesen gratulációval kezdtem a beszélgetést.

„Ez még csak az első nap, örülünk nagyon, persze, de nagyon hosszú és kemény lesz még ez a világbajnokság. Hosszú volt a mai nap, sokat kellett várni egy esőzóna miatt, ami nagyon forgolódóvá tette a szelet. Végül mind a két futamot viszonylag egyenletes, 10-12 csomós délnyugatiban sikerült megrendezni. Elég erős, mintegy két csomós volt az áramlás, erre különösen a rajtnál kellett figyelni.”

A mai első futamban Mári remekül rajtolt, jó volt a kibontakozás is, a felső bója vétele – amennyire ezt a nyomkövetésen látni – ravasz volt és határozott egyszerre, amíg lehetett, húzta az útjogos irányt a bója felé, leejtésre kényszerítve az ellenfeleket, aztán meg kellett még fordulnia a bójavételhez, de talált egy olyan minimális helyet, hogy be tudott csusszanni a többiek zavarása nélkül is, a második helyen. Aztán egy küzdelmes és hosszú futam végén, nagyon kevéssel lemaradva, ötödikként futott be. A mai második futamban végig, minden bójánál második volt az ausztrál Stransky mögött, de végül ő nyert. Az utolsó bójavétel volt a futam koronája… Erről az edző, Enrico így beszélt: „Nagyon keményen csatáztak az ausztrállal. Végül az döntött, hogy Mári jobban siklatta meg egy hullámon a hajót, éppen a bójavétel döntő pillanatában. Innen már tartotta az ellenfelet, szép munka volt.”

Olvasni lehetett róla, hogy Érdi Mári nem teljesen egészséges, mandulagyulladással küzd. Az eredménye azt mutatja, hogy jobban van.. Valóban?

„Javul az állapota, még nem teljesen egészséges. De lényegesen jobban van, mint néhány napja” – mondta Enrico Strazzera.

A férfiak, az ILCA 7 mezőnyében Vadnai Jonatán egy remek nyolcadik, majd a nap második futamában egy 24. hellyel zárt (ez utóbbi helyezés pozitívuma, hogy hatalmas küzdelem eredménye, az első bóját még a 46. helyen vette… benne van a kezében a javítás képessége, és a hajója sebessége is jó). Ezzel pillanatnyilag a 26. helyen áll a 138 hajóból álló mezőnyben, a nemzetek sorrendjében a 17. helyen. Bátyja, a kétszeres olimpikon Vadnai Benjamin egy 27. és 49. hellyel két futam után 75. Az ILCA 7 mezőnyt az első nap után a kétszeres olimpiai ezüstérmes horvát Stipanovic vezeti, két első hellyel.

A meteorológiai előrejelzés szerint nem lesz könnyű, szél szempontjából nem lesz egyértelmű a holnapi, hétfői, második versenynap. A mainál gyengébb, kezdetben 6-10 csomós délkeleti, majd 4-6 csomós délnyugatira forduló szelet ígérnek, 24-25 fokos, azaz a vasárnapinál melegebb hőmérséklet mellett.

A világbajnokság honlapja: https://thehague2023.sailing.org/

Youtube videó tudósítások: https://www.youtube.com/@WorldSailingTV

Nyomkövetés (olimpiai osztályok): https://worlds2023.sapsailing.com/gwt/Home.html#/event/:eventId=03b11a50-8446-43e9-878c-6cb60dc75715

Kép: Sailing Energy

visyla