Vallja be kedves versenyvitorlázó olvasó, hogy kritikus helyzetben nem minden esetben sikerült a legjobb döntést a szabály megtartásban és ezzel együtt kulturált viselkedésben megválasztani!

Pedig kellene!

A jó döntést a szabályismeret adja, az ehhez kapcsolódó kulturált viselkedést pedig neveltetésünk, vérmérsékletünk, türelmünk, megértésünk, szépérzékünk.

Az Etikai bizottság elé került esetek szinte egytől egyig a fenti, nagyon egyszerű két tétel elvétésére vezethetők vissza.

A bójánál, hajók találkozásánál, a trágár, szülőket, rokonokat ordítva instruáló sportoló(?) kívülről, de saját hajóján belül hallva is elég undorító, de biztosan megrökönyödést keltő. És utána jön a szégyenkezés csendje…

Nem éri meg! Ne tegyük!

Pontosabban ne kockáztassuk saját és környezetünkben lévők jó hírét meggondolatlan magatartásunkkal!

Sok szabálysértés nem éri el az óvás, fegyelmi eljárások szintjét.

Az esetek többségében a felháborodáson és levelezésben, szociális médiákban elkövetett néha méltatlan hangú pengeváltásokon kívül más nem történik.

Ezért a Nagyhajós bizottság, az Etikai- és Fegyelmi bizottság olyan megoldás kidolgozásába kezdett, mely felhatalmazhatná a versenyrendezőket, hogy kellő bizonyítottság esetén, külön eljárás nélkül hozhasson büntető intézkedéseket.

Például:

- Idén, nagyhajós verseny résztvevői, heves küzdelmükben keresztezték a lézerek futamának versenypályáját.

- Kishajókat kényszerítettek -versenyfutam közben - kifordulásra, amit minősíthetetlen hangnembeli kommunikáció követett.

Az esetről a versenyrendezőség mindkét versenyen - tanúkkal - pontos képet kapott.

A készülő javaslat szerint, a versenyrendezőség három fokozatban hozhatna büntető határozatot, saját versenyrendezői hatáskörben, szintén csak példaképpen:

a./ megrovás, versenyfutamból kizárás

b./ versenyből való kizárás

c./ Soron következő versenyből is kizárás

Mindezen vétségek a motorosról személyesen, VHF rádión keresztül, akár telefonon, avagy a verseny után közölhetőek, mert a nevezésnél megadott telefonszámon a felelős személynek a verseny alatt is elérhetőnek kell lennie.

Nem kellemes a téma, de eljött a régmúlt, sokszor eredményes önmérsékelt és belátáson alapuló elnézéskérésre alapozott megoldásait leváltsa a – kevésbé emberközeli- szabályozott büntetés-rendszere. Többen lettünk, többféle emberi tartalom és minőség ütközik, fogy a türelem, az előrelátás, egyre többször teret nyer az önzés és a kivagyiság. Így, sajnos, elérkezett az új szabályozások kora.

 

Zenthe Ferenc

Etikai- és Fegyelmi bizottság (EFB) elnöke

 

Javaslatok helye: zenthe.ferenc@gmail.com