Két futamot tartottak a január 26-i nyitónapon 10-20 csomós, fokozatosan frissülő szélben, ideális körülmények között. A 153 induló három csoportbam kezdte meg a kvalifikációs küzdelmeket. Az olimpiai indulási jogot már megszerző Vadnai Jonatán egy 13. és egy kiváló 7. hellyel nyitott, ezzel pillanatnyilag a 25. helyen áll. Bátyja, a kétszeres olimpikon Vadnai Benjamin 15. és 25. lett, és az 52. helyen áll. Ezek az első napi helyezések még nem sokat árulnak el a világbajnokság kimeneteléről, később, három futamnál már lesz kieső, és a csoportbeosztások után, a döntő futamokban tisztul majd a kép.

A Vadnai testvérek külön csatát is vívnak ezen a világbajnokságon, hiszen az itt megszerzett pontok és a februári Európa-bajnokság végeredménye dönti majd el, melyikük indul az olimpián, ki van idén a jobb formában. Az akklimatizálódásuk jól sikerült, már néhány hete az ausztrál vizeken edzettek, meglehetősen érdekes körülmények között. A vízen gyakran lehet cápákkal és a delfinekkel találkozni, és az időjárási körülmények sem szokványosak: ha a part felől fúj a szél, 35 fok körüli hőségre, ha a víz felől, akár 18 fokos, hűvösebb levegőre kell készülni.

A kezdőnap a norvég Herrmann Tomasgaardnak, a tokiói olimpia bronzérmesének sikerült a legjobban: két első hellyel vezet az eredménylistán.

A második napra, szombatra a reggeli bizonytalan időjárás lassan stabilizálódik majd és délutánra 15 csomó körüli seabreeze várható. Január 30-ig tíz futamot terveznek, várhatóan 29-én kezdődnek a döntők már az arany, az ezüst és a bronz csoportban. 31-én a tervek szerint az első tíz helyen álló versenyzőnek éremfutamra, a többieknek zárófutamra kerül sor.

A verseny honlapja

Eredmények

Kép: Down Under Sail

visyla