A Marseille-ben, a vitorlás olimpia helyszínén működő Yacht Club de la Pointe Rouge remek ötlete volt, hogy hivatalos versenyt szerveznek az amúgy is már ott edző olimpikonoknak. Az ILCA 6 és ILCA 7 osztályoknak május 19-21 között tartották meg a hat futamos versenyt, amelynek az is érdekessége volt, hogy egyben gyakorlási lehetőséget adott a leendő parti és vízi szolgálatot ellátó olimpiai önkénteseknek is. Ötven főben maximálták hajóosztályonként a részvevők létszámát, és törekedtek arra is, hogy a várható olimpiai pályákon rendezzék meg a futamokat.

Természetesen minden a helyszínen tartózkodó versenyző kihasználta a páratlan lehetőséget, ILCA 7 osztályban például a teljes tokiói élmezőny a 42 induló között volt. Éppen ezért különösen értékes Vadnai Jonatán elsősége, akit közvetlenül a sorozat végeztével értünk el telefonon:

"Elég jól ismerem már az olimpia leendő helyszínét, és úgy érzem, fekszenek nekem az itteni körülmények. A futamok többségében rendben voltak a stratégiai és taktikai döntések, az egyik futamban volt egy komoly hibám, de ezt az eredményt kiejthettem. Változatosak voltak a szélviszonyok, az első nap közepes 8-13 csomó, a második napra beborult és gyenge, trükkös 5-7 csomós  szél volt, az utolsó napra pedig bejött a misztrál, napsütéses 16-18 csomóval, hosszú hullámokkal. Kifejezetten jó volt a tempóm, volt, hogy a tizedik hely környékéről tudtam feljönni harmadiknak-negyediknek. Maradt még feladat az olimpiáig, kinti edzések és itthoni lazább periódusok váltják addig egymást, az egyik nagyon fontos dolgom még a várható hajó-gyártmányok tesztelése. Bár elméletileg minden Laser egyforma, de az egyes cégek termékei között mégis vannak apró különbségek. Az olimpián mindenki egyforma hajót kap, de hogy a szóba jöhető három közül melyik hajóépítő cég felszerelését kapjuk meg, még titok. Úgyhogy ez egy plusz feladat, a cél, hogy mindenre fel legyünk készülve."

visyla