A szövetség honlapján elérhető VIHAR kisokos minden információt tartalmaz a hajóregisztrációval és a VIHAR működésével kapcsolatban. A hajóim menüpont alatt a saját hajót, míg a hajó menüpont alatt minden más hajót meg lehet találni a rendszerben. 

Mi a teendő ahhoz, hogy a hajó aktív státuszba kerüljön 2024-es szezonra? 

  • Amennyiben már 2023-ban aktív volt a hajó és nem történt változás, úgy a regisztrációs adatlapon korábban rögzített adatok ellenőrzése után a „beküldés” gombra kattintva automatikusan AKTÍV státuszt kap, s ezzel a hajó kezelője egyben meg is erősíti a regisztrációs lapon lévő adatok valósággal való egyezését. 
  • Amennyiben már 2023-ban AKTÍV volt a hajó és változtatni kell az adatokon, úgy az új adatokkal módosítani lehet a regisztrációs adatlapot. Ha a meglévő adatokat hibásan vitték fel, módosítani szükséges az adatokat, majd ugyancsak a „beküldés” gombbal – a technikai bizottság (TB) elbírálásával - YS-szám felülvizsgálata nélkül kap aktív státuszt a hajó. 
  • Amennyiben a hajót nem aktiválták 2023-ban, itt megtalálható, hogy mi a teendő. 

Amennyiben a hajó rendelkezik felmérési bizonylattal, amely az osztályelőírás szerinti felmérési adatokat tartalmazza, ez felötlhető a technikai dokumentumok közé. 

Fontos, hogy aki nem látja a hajóját a VIHAR-ban, ne kezdjen el új hajót regisztrálni, hanem jelezze ezt a hajo.register@hunsail.hu e-mail címen. 

Az eddig regisztrált hajók esetén mintegy 100 esetében bukkant fel olyan hibaami arra utalhat, hogy rossz adatokkal töltötték ki a regisztrációs adatlapot. Ennek kitöltési segédletét itt lehet letölteni és a hibákat javítani. Minden hajókezelőnek célszerű lenne átnézni a regisztrációs adatlapra felvitt adatokat, mert 2024-ben egy esetleges technikai óvás esetén ezekkel fogják összehasonlítani. A valóstól való eltéréseket május 2-ig a YS-szám változása, és külön díj befizetése nélkül lehet korrigálni. 

Fontos, hogy a 2024-es dinamikus yardstick (DYS) szabályzat külön kitér a YS-szám felülvizsgálati kérelmek leadási folyamatára, így idéntől csak saját hajóra lehet YS felülvizsgálatot kérni. Minden más esetben a versenyen kell technikai óvást benyújtani. 

A képen szöveg, képernyőkép, Betűtípus, Acélkék látható

Automatikusan generált leírás

Mi a teendő új hajó regisztrációjakor? 

Új hajó regisztrációját a versenyző, vagy tagszervezet végezheti el a VIHAR rendszerben a „hajóim” menüpont alatt. Ezt követően kaphat YS-besorolást a hajó. 

A hajó adatlapjának és regisztrációs adatlapjának kitöltését segítő tájékoztatót itt lehet elérni. Meg kell adni a hajó adatait (név, típus, osztály (YS I/II./III./osztály), fel kell tölteni egy hajólevelet, majd a mentés gombbal lezárni a regisztrációtEzt követi a regisztrációs adatlap kitöltése, ahol minden technikai paramétert ki kell tölteni - kitöltési segédlet itt érhető el. Minden adat kitöltése után a „beküldés” gombra kattintva, és hajóregisztrációs díj megfizetését követő jóváhagyás után, aktívvá válik a hajó. 

És azt persze külön ki sem kellene emelni, hogy az adatok aktualizálása – tekintve, hogy a YS egy önbevalló rendszer - az adatok aktualizálását a fair play jegyében végezzük el, mivel a rendszer lényege a „gentelmen’s agreement”, azaz a fel sem vetődhet, hogy esetleg nem valós adatok kerülnének a regisztrációs adatlapra. 

A hajóregisztráción belül részletes menetét 2023-ban már aktív hajó esetében ittúj hajó esetében pedig itt lehet megtalálni.