Hetek múlva a nagyhajósok számára is megkezdődik a 2024-es versenyévad. A Magyar Vitorlás Szövetség Nagyhajós Bizottsága az új szezonra számos új szempontot, illetve feltételt dolgozott ki és javasolt az MVSZ elnökségének a nagyhajós versenyek lebonyolítását illetően.

Az újításokat azután dolgozta ki a bizottság, hogy kikérte a nagyhajós versenyzők véleményét az osztályok képviselőin keresztül a versenyek lebonyolításáról, így a változtatások a nagyhajós társadalom igényeit tükrözik. A bizottság szándékai szerint ebben az évben életbe lépő változásokat az alábbiakban lehet röviden összefoglalni.

1. MVSZ Elnöksége felfüggesztette az éves hajónyílvántartási díjat és a regisztrációs adatlap módosítása is ingyenes. De a VIHAR-ban továbbra is a hajótulajdonosoknak kell aktiválniuk a regisztrációs adatlapot. Ha nincs változás az adatokban, akkor a regisztrációs adatlapot csak be kell küldeni. A rendszer automatikusan aktiválja a hajót.

Miután a regisztrációs adatlapokon számos hiba fordul elő, kérünk minden hajótulajdonost a regisztrációs lap ellenőrzésére és a téves adatok javítására. Különös figyelmet érdemelnek a megadott mértékegységek. Amennyiben valamilyen változtatás történik egy regisztrációs adatlapon, úgy a hajó csak az adminok jóváhagyását követően 1-2 napon belül került aktív státuszba.

2. Az osztálykapitányok döntő többségének véleményét figyelembe véve a 2024. évi MVSZ által rendezett 3 népszerű versenyen (Évadnyító, Félszigetkerülő és Fehér Szalag) a Nagyhajós Bizottság javaslatára nem lesz nevezési csomag. Ennek ellentételezéseként MVSZ vállalta, hogy a fenti versenyeit a tavalyi nevezési díjakkal rendezi meg. (A Kékszalagon továbbra is kapnak nevezési csomagot.)

3. Az MVSZ versenyein az ifjúsági korosztályhoz hasonlóan, ez évtől 50 százalékos nevezési díj kedvezményben részesül a 18-25 év közötti korosztály.

4. A Nagyhajós Bizottság javaslatára az MVSZ versenyein ez évtől ismét él az előnevezési kedvezmény. Azok a versenyzők, akik nevezésüket 10 nappal a verseny előtt online véglegesítik és fizetési kötelezettségüket is teljesítik, 10 százalékos engedményben részesülnek. Ezzel szemben a helyszíni nevezés ideje alatt a nevezési díj 10 százalékos felárral kerül kiszámításra. Fontos: A befizetett nevezési díj visszafizetésére nincs lehetőség, és az utólagos módosítások, illetve legénység kiegészítés is a normal, vagy helyszíni nevezési díjakkal kerül elszámolásra

5. MVSZ szeretné kifejezni megbecsülését törzsversenyzői iránt. Ezért minden olyan versenyzőnek, akik 2024-ben az MVSZ túraversenyeire (Évadnyító, Fehér Szalag, Kékszalag és Félszigetkerülő) beneveznek, 50 százalékos nevezési díj kedvezményt kapnak a 2025. évi Évadnyító verseny nevezési díjából.

6. A szövetség téli online vitorlás előadássorozatában 3 olyan előadás hangzott el, amely a nagyhajósoknak különösen fontos. Szó volt a rajtolásról, bójavételekről és az óvásról. Az előadások a hunsail youtube csatornáján visszanézhetők. Ugyancsak kiváló lehetőség az ismeretek felfrissítésére a “Szabályismereti játék”, mely a hunsail.hu weboldalon elérhető.

7. Megjelent az MVSZ Etikai Kódexe, ajánlják mindenki figyelmébe.

8. Rövidesen olvasható lesz az online óvásról szoló ismertetés is.

Ezek után már csak a vízretétel és a bevitorlázás van hátra.

Hamarosan találkozunk a vízen!

Mindenkinek “Jó szelet!”

Nagyhajós Bizottság