A levélben arra kérik a vitorlázókat, hogy a bizonytalan helyzet ellenére, aki teheti, fizesse be az éves klubtagsági díjat és váltsa ki a versenyengedélyét. Emellett javasolják, hogy a veszélyhelyzet miatt elmaradt versenyekre szánt költségeket vagy a nevezési díjak egy részét fordítsák a vitorlázók, a hajóegységek és az osztályok megsegítésére. 

Kurucz Sándor, a nyílt levél kezdeményezője elmondta: a Nagyhajós Bizottság elnökeként rálátása van arra, hogy milyen mélyen és súlyosan érinti a veszélyhelyzet a magyar vitorlázás működését. A bizonytalan helyzetre való tekintettel sokan nem fizették be az éves klubtagsági díjakat vagy csökkentést kértek, sokan kivárnak a hajóik vízrerakásával. Ez a kisebb klubok pénzügyi helyzetét az elmúlt időszakban alapjaiban rengette meg, nem egy közülük már most a napi túlélésért küzd. A versenyrendszert üzemeltető Magyar Vitorlás Szövetségnek pedig a versenyengedélyek kiváltásának elmaradása okoz jelentős bevételkiesést, miközben megfeszített erővel próbálják a sportág normális működési kereteit fenntartani. 

Kurucz Sándor szerint félő, hogy mire visszaáll az élet a rendes kerékvágásba, sok klub és verseny kerül a tönk szélére, ami a vitorlázóknak sem lehet jó, hiszen nem lesz, aki üzemeltesse a kikötőket és megszervezze a versenyeket. Ezért haladéktalanul cselekedni kell, amíg nem késő. Az aláírókkal együtt úgy látják, most azzal segíthetnek a sportágnak a legtöbbet, ha – mint ha mi sem történt volna - befizetik az ilyenkor tavasszal szokásos tagsági díjakat és a még érvényes sportorvosi engedély birtokában kiváltják a versenyengedélyüket. Aki pedig teheti, önkéntes felajánlásokkal is segítse a nehéz helyzetbe kerülteket, amelynek technikai lebonyolítását az MVSz-re bíznák.

A nyílt levélben szereplő felhíváshoz 22-en csatlakoztak aláírásukkal, köztük található a Kékszalag tavalyi győztes egységének kormányosa, Petrányi Zoltán, Cittel Lajos, aki tavaly kapta meg a Magyar Hajózásért Érdemérmet, Fináczy György olimpikon, sokszoros magyar bajnok és számos osztálykapitány.

Az aláírók listája:

Dr. Bodnár Imre (Hungarian Cruiser Class), Herkó Dezső (70-es cirkáló), Böjte Richard (Nau 330), Czap Zoltán (11mOD), Csoltó Ákos (Melges 24), Farkas János (50-es cirkáló), Fináczy György (Partiszél), Hercsel Erik (J24), Kola Dániel (Regina), Lehoczky Ádám, Fabriczki András (33-as osztály), Mészáros Gábor (Európa 30), Náray Vilmos (Dragon), Öveges Dávid (Sudár Sport), Pál Gaszton (Sudár Regatta), Siklósi Máté (Optimist), Temesfői Zénó (Nau370Run), Weisz János (Dolfin), Wonke Péter Összevont Cirkáló) és a Nagyahajós Bizottág Tagjai: Kurucz Sándor (elnök), Cittel Lajos, Szeremley László, Keller András, Petrányi Zoltán

 A kezdeményezők elindítottak egy online petíciót is, hogy mindenki csatlakozni tudjon a felhíváshoz, mely az alábbi linken érhető el:

https://www.peticiok.com/osszefogast_a_magyar_vitorlazasert