Vadnai Jonatán pontszerző a párizsi olimpián! Az Európa-bajnoki ezüstérmes vitorlázó élete első olimpiáján végig rendkívül magabiztosan és stabilan versenyzett. Nyolc futam után a hatodik helyen jutott be a szerdai éremfutamba, ahol a több mint 40 hajóból álló mezőny 10 legjobbja csatázhatott egymással a dupla pontokért. Ahogy az várható volt, gyenge szélben kezdődött a versenyehhez Vadnai Jonatán – például a Balatonon szerzett tapasztalatai segítségével – jól alkalmazkodott, nagyszerűen rajtolt és sokáig az élen haladt. A második pályajel előtt felborult, így visszaesett, de szerencsére nem sokkal később tovább gyengült és fordult a szél, így félbeszakították a versenyt 
A megismételt futamban ismét igazolta Vadnai Jonatán, hogy kiváló formában van, és ismét ő rajtolt a legjobban, majd végül a harmadik helyen ért célba, ezzel rendkívül szoros versenyben a negyedik lett összetettben. 

Fotó: Cserta Gábor

„Nagyon boldog vagyok, hiszen ez egy megnyert negyedik hely, nem egy elbukott bronz. Persze matematikai esélyem volt az éremfutam előtt, ezért megpróbáltam mindent, a határokat feszegettem, ez okozta a borulást is a később visszalőtt futamban, de ez tényleg csak matematikai esély volt. Így is feljöttem a hatodikról a negyedik helyre, örülök neki, nincs hiányérzetem. Ha az olimpia kilenc futamát nézzük, akkor az az előkelő helyezés titka, hogy nem bakiztam egyszer sem nagyot. Nem volt egyetlen rossz futamom sem, amikor a mezőny végén értem volna célba. Ez kifizetődött végül. Szeretném megköszönni minden segítőmnek a támogatást, különösen Benjinek, a bátyámnak. Gyerekkorunk óta ő motivált, hajtott, edzőpartnerem volt, neki köszönhetem, hogy egyáltalán eljutottam a nemzetközi szintre. Itt Marseille-ben pedig át tudott adni minden tapasztalatot, amit ő versenyzőként gyűjtött az előző két olimpián. Ő volt a jobbkezem, segített a vízen és a parton, szakmai tanácsokat adott, mindig átbeszéltük a stratégiát, nélküle nem sikerült volna. Nagyon élveztem a versenyzést, az olimpia hangulatát, most azt mondom, hogy irány, Los Angeles! Persze, négy év hosszú idő, de már várom az újabb olimpiai futamokat” – nyilatkozta Vadnai Jonatán. 

negyedik helyezés minden idők harmadik legjobb magyar eredménye a nyári olimpiák vitorlásversenyein. 1980-ban Detre Szabolcs és Detre Zsolt (repülő hollandi) végzett a harmadik helyen, az előző olimpián pedig Berecz Zsombor (finn dingi) nyert ezüstérmet, aki ezúttal – a dél-afrikai Ian Ainslie-vel párban – szövetségi kapitányként segítette a magyar csapatot.  

„Előzetesen mindenki aláírta volna a negyedik helyet. De az az igazán fergeteges, ahogy ez a negyedik hely megszületett. Joni végig tökéletesen vitorlázott, úgy, hogy egyszer sem volt igazán mázlija, ahogy mi mondjuk, nem jött neki a lap. Kizárólag a kemény munkának, a fegyelmezett, taktikus vitorlázásnak köszönheti, hogy negyedik lett. Tankönyvet lehetne írni arról, amit itt csinált az elmúlt napokban. Például az éremfutamban mind a három rajtnál ő volt a legjobb, olyan belső erő, koncentráció van ebben a srácban, amivel én még nem nagyon találkoztam. Na meg az alázat és szorgalom! Gyerekkora óta lehajtott fejjel melózott és itt az eredménye. Ráadásul ez az első olimpiája, fantasztikus jövő lehet előtte. Ha négy év múlva Érdi Mária és Joni is el tud indulni, abból valami csoda lehet. De az újabb pontszerzés is bizonyítja, hogy a vitorlázás a legfontosabb olimpiai sportágaink között van, a legmagasabb polcon van a helye Magyarországon” – mondta Berecz Zsombor, a tokiói olimpia ezüstérmese. 

Vadnai Jonatán évek óta testvérével készül, a kétszeres olimpikon Vadnai Benjámin Marseille-ben is stabil hátországot jelentett öccse számára. 

„Fantasztikusan vitorlázott Joni, úgy, ahogy kell! Neki az elmúlt három évben, Tokió óta a nap 24 órájában az a cél lebegett a szeme előtt, hogy itt Marseille-ben a lehető legjobban szerepeljen. És megcsinálta! Három éven keresztül úgy kelt, úgy feküdt, hogy a maximumot akarja kihozni magából. Egyszer sem maradt fent soha fél órával tovább, mint kellett volna, nem nézett meg egy filmmel sem többet, nem ment el sörözni a haverokkal. Három éven át, minden nap, minden döntésében az volt a meghatározó, hogy a párizsi olimpián jól szerepeljen. Rengeteg lemondással járt, de kifizetődött. Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, akkor kezdetben én egy olyan edzőpartnere voltam Joninak, aki előtte jár. Később ez megfordult. Az olimpia alatt az volt a feladatom, hogy az igényeit a lehető legjobban kiszolgáljam. Ha kellett hajót takarítottam, ha kellett főztem, próbáltam a legnyugodtabb körülményeket biztosítani. A futamok előtt pedig egyeztettünk a pályáról és a taktikáról, átbeszéltük, mire érdemes figyelni, jó párost alkottunk” – mondta Vadnai Benjámin.  

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöke büszke a magyar csapat teljesítményére. 

"Gratulálni szeretnék Jonatánnak és az egész Vadnai családnak. Joni egyenletes, érett versenyzést mutatott, profin és nyugodtan vitorlázott az éremfutamban is. És ha valaki élete első olimpiáján erre képes, akkor bizakodhatunk, hogy akár még ennél is feljebb juthat, hiszen a kora alapján legalább még két olimpia benne van. A magyar érdekeltségű futamok ezzel véget értek, büszkék lehetünk a csapatra. Összességében előrébb lépett a magyar vitorlázás, ismét bizonyította a csapat, hogy helyünk van a nemzetközi élvonalban" – értékelt Haranghy Csaba elnök. 

Hoczhauser András főtitkár úgy fogalmazott, hogy a párizsi olimpián új példakép született. 

„Egymás után két olimpián bizonyítottuk, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak a magyar vitorlázók, ráadásul az ILCA 7, vagyis korábbi nevén a laser hajóosztályban Vadnai Jonatán az első magyar, aki egyáltalán bekerült az éremfutamba. Joni sikere ismét azt üzeni a fiataloknak, az utánpótlás-versenyzőknek, hogy megéri kitartani, keményen dolgozni, mert magyarként is be lehet kerülni a világ élmezőnyébe. Berecz Zsombor tokiói sikere után két és félszeresére ugrott a 18 év alatti sportolók száma a kluboknál. Most itt az újabb példakép! Gratulálok Vadnai Jonatánnak a fantasztikus eredményhez” – nyilatkozta Hoczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.