Késő őszi időjárásban rendezte a Balatonmáriafürdői Vízisport Egyesület (BMF VSE) az idei O’pen skiff országos bajnokságot – rendkívül kedvezőtlen előjellel. Ezúttal nem az elmúlt hetek szélhiánya, hanem ellenkezőleg, a túl sok szél jelentette a nehézséget. A négy napos verseny minden napjára ilyen kis hajók (a nagyjából optimist méretű hajókat 11-15 éves versenyzők vitorlázzák) által kezelhetetlenül erős szelet – és 8-10 fokos levegőhőmérsékletet - jósolt minden mértékadó előrejelzés. Így adott volt a kérdés: hogyan lesz ebből legalább négy futam, azaz bajnokságként értékelhető verseny?

Az első nap (szeptember 12. csütörtök) reggele ígéretesen, 8-10 csomós északival indult, ám már a nem sokkal 10 óra előtt kezdődő megnyitó idejére 20 csomó fölé erősödött a szél, majd rövid időn belül bőven 30 csomó feletti nyomásokat mérte a rendező. A parti várakozás során csak erősödött a szél, így délután 3-kor elengedték a napot, azaz másnapra halasztották az első futam figyelmeztető jelzését. Másnap már kora reggel reménytelenül vad szelek fújtak a teljes nyugati medencében, így bár hosszan várakozott a rendezőség, nem mutatkozott értelmes lehetőség a vízre menetelhez, így ez a nap is ment a levesbe.

Az előrejelzések a maradék két napra sem jósoltak semmi bíztatót, ám a széltérképeken mutatkozott a Balatonnak egy szeglete, ahol kedvezőnek tűntek a körülmények a harmadik nap délelőttjére - a közeli Keszthelyi-öböl nyugati pereme, jelesül a város előtti vízterületen egy 3-5 kilométeres sáv. A szervező és a rendező péntek délutáni konzultációja nyomán arra jutott, hogy ez az egyetlen esély a bajnokság lebonyolítására, így nem sokat hezitáltak, megkezdték a mezőny átköltöztetését a Keszthelyi Yacht Club (KYC) kikötőjébe. A versenyzők, a támogató személyek és a zsűri időben történt tájékoztatása nyomán - komoly logisztikai erőfeszítések eredményeként – a versenyzők szombat reggel vízre szállásra készen várakoztak reggel 8 körül a KYC kikötőjében.

A rendezőség optimizmusára vallott, hogy az egy napon vitorlázható futamok számát 4-ről 5-re emelte, bízva abban, hogy nem csak érvényes „minimál” bajnokságot tudnak futni (amihez 4 érvényes futam kellett), hanem kieső futamra is lesz lehetőség. A 8.30-ra kiírt első figyelmeztető jelzés végül 9.20-kor hangzott el, ám azután felgyorsultak az események és a 230 és 270 fokos lengéssel 4.2-10.4 csomó erősségű szélben a pálya folyamatos igazítása mellett nem sokkal fél kettő előtt befutott az ötödik futam is.

Bár a versenyből még egy nap hátra volt, az extrém körülmények között már ekkor biztossá vált, hogy lesz érvényes bajnoksága 2024-ben is az osztálynak. A versenyhivatalosan utolsó napján, vasárnap ismét 60-80 kilométeres szél fújt immár szinte az egész Balatonon, így az időjárás utólag is igazolta a szervezők rendhagyó, de sikerre vezető döntését.

A versenyen a BMF VSE versenyzői domináltak, megnyerték mind az U13, mind az U17 korcsoportot is, azaz hozzájuk került a bajnoki cím és az ezüstérem is. Az U13 korosztály második és harmadik, Károlyi-Terták Barnabás és Berta Márton, illetve az U17 korosztály harmadik helyén Károlyi-Terták Barnabás, a fonyódi Vagabund SC versenyzői végeztek. Kisebb meglepetésre a bajnokságot az U13-as korosztályú Tósoky Zsigmond nyerte az idei világbajnokság U17-es korcsoportjában 8. helyezést elért – és már ILCA 4 osztályban versenyző -, korábbi többszörös O’pen skiff bajnok Szalay Zsolt előtt – aki egyébként 2021-ben hasonlóan komoly meglepetésre egy nagy esélyest megelőzve nyerte első bajnokságát ebben az osztályban.

A részletes eredményeket itt lehet nézni https://mvszhirdetotabla.hu/open-skiff-orszagos-bajnoksag-2024/eredmenyek/boatclass