A Balatonmáriafürdői Vízisport Egyesület (BMF VSE) rendezte a nyugati medence első versenyét, a szombat-vasárnapra tervezett ranglistaversenyt az O’pen Skiff utánpótlás osztály számára. A nyolc futamra tervezett versenyen végül az első napon, szombaton megrendezett három futam alapján hirdettek eredményt. Vasárnap ugyanis a 16-18 csomós alapszélre 24-26 csomós ráfújásokat mértek a rendezők, így biztonsági okokból ezen a napon nem vitték vízre a mezőnyt. A versenyzők között olyan vitorlázók is voltak ugyanis, akiknek ez volt az első versenyük, így az ekkora szélhez szükséges gyakorlatuk még messze nem volt meg.

A ranglistaversenyen 3 klubból – BMF VSE, Vagabund VSE és a Tatai Vitorlás Iskola (TVI) - 14 egység nevezett, közülük a TVI versenyzője, P. Szolomayer Balázs lett az első úgy, hogy minden futamban az élen ért célba. A második és a harmadik helyen a házigazda egyesület versenyzői, Palángi Péter (három 2. hellyel) és Skoumal Huba (5., 3. és 4. helyezésekkel) végeztek.

A verseny első napján 8-12 csomós, 260 fokról induló szélben sikerült három futamot rendezni még az előrejelzések által jósolt vihar előtt a balatonmáriafürdői kikötő előtti vízterületen. A szél fokozatosan fordult jobbra, így a pályát minden futam előtt át kellett rendezni, az utolsó futamot már 340 fokról, egyre erősebben fújó szélben indította a rendezőség. Az igazán nagy vihar végül elkerülte a mezőnyt, a keszthelyi-öböl nyugati szélén vonult el, a mezőny enyhe esőt kapott csak belőle.

A tervek szerint az osztály 2020-as Európa-bajnokságát is a balatonmáriafürdői egyesület rendezte volna – egyetlen balatoni világversenyként -, de közbeszólt a koronavírus: a világjárvány miatt a versenyt a következő évre halasztotta a nemzetközi osztályszövetség. Végleges időpontja még nincs, az előzetes egyeztetések tavaszi időpontról folynak.