41 egység állt rajthoz (36 magyar, 4 török és egy szlovák), ami jól jelzi az osztály erősödését. A hazai 420-as flotta balatoni bővülése révén már Fűzfőtől Keszthelyig találhatók klubok, melyek elkötelezték magukat a hajóosztály mellett. Külön említést érdemel a női jelenlét, hiszen a teljes mezőny egészében 50%-os a lányok aránya (női és vegyes párosokban szerepelve). A nyílt és az U19 kategóriát is női párosok nyerték!

A mezőny életkorban is tágul, idén először hirdettek „Nyílt” bajnoki címet, ugyanakkor az U15 korcsoportot is sikerült bevonni a versenyzésbe. Az akár 10 év korkülönbségű versenyzők között tudás- és szemlélet-átadás is történhet, erre kiváló példa az utolsó napi óvástárgyalás, melynek békéltető szakaszában a „kicsik” elismerték a szabálytalanságukat, a „öregek” ezért elálltak az óvástól, példát mutatva a sportszerűségből.

A bajnokság színvonala kiegyensúlyozott volt (látványos keresztbeverésekkel), a teljes mezőny általában 10 percen belül befutott.

A versenyt a Litkey Janka - Érdi Hanna (THE) páros nyerte, így a 2020-as ifjúsági és a 2023-as női bajnoki cím mellé idén a nyílt és a női bajnoki aranyat is megszerezték. Második a Tolnay Gréta - Csermák Eszter páros (Balatoni YC), a bronzérmes a Kovács Bendegúz - Kovács Boldizsár páros (Balatoni YC) lett.

" A 41 hajóból álló mezőny nagy siker, nem is tudom, volt-e ifjúsági kétszemélyes hajóosztályban ilyen népes verseny a Balatonon - mondta Weöres Márta olimpikon, a bajnokság fő szervezője, a Kereked VK elnökségi tagja - az elöl vitorlázók remekül kezelik a hajót, szellemes, okos megoldásokat láttunk a pályán. Az egész versenyre jellemző volt a jókedvű, harcos küzdelem, mindenki megtalálta a maga ellenfelét a mezőnyben. Ez a hangulat a fényképeken is jól tükröződik. Számomra külön öröm a nők térnyerése a 420-as osztályban, az indulók fele és a bajnoki dobogó felső két fokán álló páros is nő versenyző volt." 

Összes eredmény itt: 420 Országos Bajnokság (mvszhirdetotabla.hu)

Képek a Kereked FB oldalán találhatók: https://www.facebook.com/share/6AE4f9YkFgKtFRF6/?mibextid=LQQJ4d

Kép: Kereked VK

visyla