Nekem ezek tüntek fel es nagyon zavarnak:

„Biztosítani kell a tagok egyenlőségét!" 1 tag legyen 1 szavazat! 2010-ben 120 tagja van a MVSZ nek, akik összességében kb. 270 szavazattal rendelkeznek  a közgyülésen. Nagy vagy sikeres egyesületek több kepviselőt delegálhatnak, mint a kissebbek. A egyesülési jogról szólló törvény leirja hogy a legfelsöbb szerv vagy a tagok összessége (120 tag), vagy a tagok által közvetlenül úton választott testület.

Miutan erröl a választásrol a jelenlegi alapszabály nem rendelkezik, csak és kizarolagosan a tagok összessége (120 tag) szavazhat az uj alapszabályrol, más esetben - szerintem - nem törvenyesen jár el a közgyülés.  Meg kell szüntetni a jelenlegi szabályt és a jövöben biztositani hogy :„minden klubnak csak egy kepviselöje legyen a közgyülesen!"

Az MVSZ tagja az ISAF-nak, ahol minden tagorszagnak csak egy szavazata van a közgyülesen! Kina vagy Liechtenstein, USA vagy Andorra mindenki egy jelöltet küldhet a General Assembly - re.

A kiemelt közhasznúságról:

Az ISAF tagsaggal a MVSZ magára nézve kötelezönek ismeri el a ISAF és EUROSAF alapszabályát és szabályzatait. A ISAF admisztracios  szolgaltatást kínál mindenkinek, tagsági viszonytól függetlenül, annak érdekében, hogy segítse a vitorlázást.

Ennek elenére a tervezetben, most hianyzik hogy bármely mas harmadik személy (nem MVSZ tag) is igénybe veheti a szövetség közhasznu szolgáltásait.  Ez a közhasznúságnak csupán az egyik feltétele, de ha ez nincs bent akkor nincs közhasznúsag.

Közhasznú vagy kiemelten közhasznú szervezet-e az MVSZ?

Akkor kiemelten közhasznu ha

-          olyan közhasznú tevékenység szerepel céljai között, amely törvényben rögzített állami, önkormányzati feladat

-          konkrétan meg kell határozni az alapszabályban a feladatot meghatározó törvényt

Én ezt a célt és a törvényi hivatkozást megnevesitve nem találtam a modositot alapszabályban. Lehet hogy elkerülte a figyelmement, de csak odairni hogy állam illetöleg helyi önkormányzati közfeladatok megvalósitasrol gondoskodik szerintem nem elég.

Veleményen szerint az alapszabály tervezetet ebben a formájában nem szabad megszavazni. Még akkor sem, ha a jelenlegi szavazati arányok nem sok esélyt adnak az általam vázolt elvek érvényre juttatásának. Ezek nagyon kritikus pontok, melyeket megnyugtatóan tisztázni kell.

 

 

 

 

 

Szeremley László