Két hétvégén is rajthoz álltak különböző nemzetközi regattákon, hogy a télen berozsdásodott mozdulatokat, manővereket, hajóvezetési technikákat ismét felszínre hozzák.

Az Opatijában megrendezett Carnival Cup-on 102 lelkes versenyző állt rajhoz, ám az első nap cudar időjárása mindössze 28 versenyzőnek engedte meg a célba érést. A 20-24 csomós szél, a 2-3 méteres hullámok, a zord tenger a mieink erejét is felemésztette, így mindannyian a futam feladására kényszerültek. Az időjárás a következő napon sem tette lehetővé további futamok lebonyolítását, így az utolsó napra - tekintettel az addig megrendezett egyetlen futamra - a rendezőség reggel 8-ra írta ki a rajtot. A korán kelés azonban nem ment egyszerűen a gyerekcsapatnak, így némi vízi halasztással indult a vasárnap is. A helyi jellegzetes szél, a tramontana eleinte 10-12 csomó erősséggel fújt, ám a második futam közben gyengült, majd a futam befejezése után délire fordult, s tovább csökkent ereje. A csapat tagjai közül a 3. futamban már csak Takácsy Lilla rajtolhatott el, Neszményi Márk ugyanis kénytelen volt partra vitorlázni - az egész héten benne lappangó betegség felszínre jövetel miatt -, míg Oláh Gergő és Ziegler Kristóf bfd-t kaptak. Lilla szépen vitorlázott, s az összetett 53. helyen zárta a versenyt, míg Kristóf a 73., Gergő a 77., a betegeskedő Márk pedig a 92. helyet szerezte meg.

A fiatalok azonban nem tétlenkedtek sokáig, néhány nap iskola után a következő hétvégén ismét rajthoz álltak, ezúttal Pulán, ahol a kis szparis csapat kiegészült a palamosi versenyről megérkezett op válogatott tagjaival. A verseny itt is halasztással kezdődött, ezúttal azonban a gyenge szélnek köszönhetően. Délutánra stabilizálódni látszott a 4-5 csomós szél, így kezdetét vehette a regatta, melyre 86 induló gyűlt össze. Gyapjas Zsombi remekül kezdett, s 7. helyen ért célba. A szél azonban megtréfálta a mezőnyt, s az éllovasok befutását követően szinte teljesen leállt, így az időkorlátozás miatt csupán 29 versenyzőnek sikerült a célba érés. Vasárnapra élénk szelet jósoltak a helyiek, ami szerencsére meg is érkezett, s három futam lebonyolítását tette lehetővé. Zsombi első futama nem az előző napihoz hasonlóan sikerült, ám testvére, Balázs a második, majd negyedik helyen futott be, így a magyar csapatnak megint volt indoka az örömködésre.

Legeredményesebben végezetül Gyapjas Balázs fejezte be a regattát az előkelő ötödik hely megszerzésével, míg testvére, Zsombor a 13., Péch Lóri a 15., Előházi Dorottya pedig a 17. helyen végzett, ami a lányok versenyében a második helyet jelentette számára. Vadnai Jonatán a 21. lett, míg a szparis csapat legeredményesebb versenyzőjének ezúttal is Takácsy Lilla bizonyult, aki a 37. helyen zárta a versenyt. A kis csapat most itthon folytatja a munkát, s remélhetőleg a jég elvonulását követően hamarosan a Balatonon is megkezdheti az edzéseket.

 

 

Eszes Bernadett