24 éves vagyok, 2008 nyarán végeztem a TF-en testnevelő tanárként. Pedagógusi végzettségem mellett elvégeztem a Dulin Jenő - Fundák György féle középfokú vitorlásedzői képzést is, emellett, ha tehetem, síoktatással is foglalkozom.

Három évig - mivel soproni vagyok, - gyermekkorom helyszínén, a Fertő-tavon végeztem edzői munkát. Novemberben írta ki a Spari a pályázatot az edzői posztra, melyre Eszes Detta hívta fel a figyelmemet. Beadtam a szükséges dolgokat, pár napra rá már beszélgetésre hívtak, előbb szűkebb körben, majd a vezetőséggel találkoztam. Miután elnyertem a tetszésüket, már a szülők és gyerekek előtt is bemutattak, s február 1-jétől álltam munkába. Végig rendkívül korrekt módon bántak velem, és azóta is érződik, hogy egy patinás klub tagja lettem. Rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen klubban végezhetem a munkám - és rendkívül nagy feladat is, már csak ha a klub múltjából indulunk ki. Ilyennel talán csak a TF-en találkoztam, ahol minden egyes megmozdulás a sport körül forog. Kedvencem, az FC Barcelona jelmondata fejezi ki legjobban ezt az érzést. Vagyis: Més que un club - Több mint egy klub...

A kezdeti időkben azt tartom a legfontosabb célomnak, hogy az egylet szellemiségét teljes egészében a magamévá tegyem, és maradéktalanul be tudjak illeszkedni a klub mindennapi életébe. Mindemellett persze a tudásom legjavával szeretném segíteni a versenyzők felkészülését is. Török Petivel és Hodács Atival már korábban is tartottunk közös edzéseket, ezt vonalat itt a Spariban is támogatják. Mivel ők a legtapasztaltabb Optimist-edzők, a továbbiakban is szeretném folytatni ezt a fajta együttműködést, melyre ők is nyitottak, amennyire a programjuk engedi. Ami személy szerint engem a legjobban motivál, hogy balatoni hullámviszonyok között vezényelhetek folyamatosan edzéseket. Ez a Fertőn piszkosul nagy hátrány volt...

Jelenlegi beosztásunk szerint Goszleth Marcell felelős a kétszemélyes hajóosztályok képzéséért, Acsival ketten pedig az egyszemélyes hajóosztályok programját kell teljesítenünk. Mindketten azon vannak, hogy minél előbb beilleszkedjek a klub struktúrájába. Acsi tavaly év végén vette át az Op-os csapatot. Idén neki több államvizsgája lesz, abban az időszakban Marcellal kettőnkre hárul az edzések lebonyolítása. A jogi diploma várható megszerzése után pedig Acsi ismét munkába áll. Ennek én külön örülnék, mivel van érzéke hozzá, és ha szerez egy kis tapasztalatot, jó edző válhat belőle.

Az edzéseket a Balatonon márciusban kezdjük. Az Op A csapattal most február végén voltunk Opatijában, utána Pulára indultunk versenyezni. Amit eddig tapasztaltam: a gyerek az mindenhol gyerek, a tehetség pedig mindenhol megterem. Az előttünk álló feladatokról: a csapat majdnem homogén. Ez szakmailag szerencsének mondható, nem kell egy szintre hozni úgy versenyzőket, hogy az a másik rovására menjen. Tehát szinte kezdő vagy tapasztalatlan, ámbár nagyon jó képességű és humorú versenyzőink vannak, akik a hajóvezetés és hajókezelés terén roppant nagy potenciált tartogatnak magukban.

Szalay Dani