Medemblik

A május 26-30. között megrendezett világkupán ezúttal is rajthoz álltak az olimpiai osztályok legjobbjai, köztük harminc EB-, VB- és olimpiai érmes vitorlázó. A legnépesebb mezőny ezúttal is a lasereseknél, a férfi RS-X és a férfi 470-es osztályokban gyűlt össze. Laserben 97 versenyző, köztük két magyar fiatal, Berecz Zsombor és Tomai Balázs állt rajthoz, míg 81 egység nevezett a férfi 470-eseknél, ahol hazánkat a két Team Proximo-s hajó, Sallai Gábor-Perjés Bálint és Szigethi Botond-Joó Kristóf mellett a Váradi Imre-Serke Áron és Vigh Tamás-Kovács Máté kettős képviselte. Finn dingiben ezúttal is Beliczay Marci és Pál Gaszton állt rajthoz, női Laser radiálban Karé Rékáért, női RS-X-ben pedig Detre Diáért és Cholnoky Sasiért drukkolhattunk. A verseny rangját mi sem jelzi jobban, mint hogy az egyik legerősebb mezőnyt ígérő férfi 470-eseknél a világranglista első húsz helyezettje közül 19 egység ezúttal is megmérettette magát, hasonlóan a legnépesebb osztályt képviselő Laser standardhez. Egyedül a laser radiálosok női mezőnye nem volt teljes, sőt kifejezetten hiányosnak volt mondható, hiszen összesen 37 lány jelent meg regattán. A kis létszám okozója valószínűleg a pár nappal később, ám jó pár ezer kilométerrel arrébb kezdődő tallini EB volt, ahova a versenyzők már szeretnek korábban megérkezni, hogy edzeni és akklimatizálódni tudjanak a megmérettetés előtt.

A versenyen változó irányú és erősségű szélviszonyok között, különböző darabszámú futamokat bonyolítottak le a hajóosztályok versenyzői részére. Legkevesebb futamot (8) a finnesek teljesítettek, míg a 49eresek 14 futamot tudtak teljesíteni a rendelkezésükre álló öt nap leforgása alatt, melyet természetesen most is a legeredményesebb tíz hajó számára megrendezett medal race futamok koronáztak meg. A regatta különlegessége ezúttal az volt, hogy az előbb említett medal race futamokat különböző időpontokban rendezték meg. Férfi és női 470-ben, valamint Star hajóosztályban szombaton este, míg a többi osztály számára vasárnap délelőtt zajlottak a végső helyezéseket eldöntő futamok. Ennek oka valószínűleg az volt, hogy korábban az utolsó napról már sok csapat - akik a medal race futamon már nem voltak érdekeltek - hazautazott, így kisebb figyelem övezte a végső harcot.

Fekete zászlós rajtnál elkövetett korai rajtja miatt érvénytelen futammal kezdte a regattát legeredményesebb laseresünk, Berecz Zsombi, aki a következő két futamon kiváló vitorlázással kétszer is az első tízben szelte át a célvonalat csoportjában, amivel kezdetben ugyan nem szerepelt a legjobbak között, ám amint a mezőny elérte a megfelelő futamszámot - s a legrosszabb mindenki számára kiejthetővé vált -, jócskán előrébb lépett a rangsorban, s ismét az arany csoportba kvalifikálta magát a selejtezők során, ahol aztán a 23. helyen fejezte be a versenyt. Másik magyar versenyzőnk, Tomai Balázs az ezüst csoportban versenyzett, ahol kétszer is sikerült a mezőny elejében végeznie - ezzel az összesített lista 78. helyéig jutott. A medal race futamon a győzelmet a világranglistát vezető Paul Goodison szerezte meg, aki így az összesített 5. helyen végzett, míg a végső győzelem az ausztrál Tom Slingsbyé lett, aki a medal race futamon másodikként ért célba. A dobogó második fokára Matias del Solar állhatott fel, a bronzérem pedig Javier Hernandez nyakába került.

Laser radiálban a holland Marit Bouwmeester nem hagyott kétséget afelől, hogy ezen a héten ő a legjobb, végig magabiztosan vezette a mezőnyt a regatta öt napja során, s a medal race futamot is győzelemmel zárta. A második helyért azonban ádáz küzdelem folyt a medal race futamon, melynek során több ízben változott a felállás. Végül azonban minden maradt az eredetiben, s a belga Evi van Acker zsebelte be az ezüstöt, míg a bronz maradt a cseh Veronica Fenclovánál, noha a negyedik helyen álló Tina Mihelic mindent elkövetett, hogy a cseh lány elé kerüljön, hiszen a medal race futamot a második helyen fejezte be, míg Acker és Fenclova egymással harcolt az 5-6. helyen. A hazánkat képviselő Karé Réka a 23. helyen zárta a versenyt a 37 fős női mezőnyben.

A férfi 470-eseknél a legjobb tíz egység már szombat este megküzdött egymással a medal race futamon, így az utolsó napon ők már csak a partról vagy motorosból figyelték a többiek számára arany és ezüst csoportban lebonyolított utolsó futamot. A medal race futamon az Európa-bajnok horvát kettős, Sime Fantella és Igor Marenic bizonyult legeredményesebbnek, így előrébb léptek az összesített lista harmadik helyére az angol Asher-Willis és az ausztrál Belcher-Page mögé, letaszítva a dobogó harmadik fokáról az argentin Calabrese-De La Fuente párost. A mieink közül ismételten Sallai Gabóék szerepeltek a legjobban, egyedüli magyarként jutottak be az arany csoportba, ahol a 31. helyen zárták a regattát. A többiek az ezüst csoportban versenyeztek, ahol Szigethi Botond és Joó Kristóf a 62., a Váradi Imre-Serke Áron kettős a 64., míg Vigh Tamás és Kovács Máté a 79. helyet szerezte meg.


A finneseknél is óriási harc zajlott a legjobb tíz versenyző számára lebonyolított medal race futamon, ahol az élen álló Ivan K. Gaspic a 9. helyen kerülte az első pályajelet, mellyel győzelmi esélyei szertefoszlani látszottak, ám szépen lassan - kihasználva a szélfordulókat - felküzdötte magát a harmadik helyezésig, mely elég volt összetett győzelmének megtartásához. A futamot honfitársa, a szintén horvát Marin Misura nyerte, aki ezzel megszerezte az összetett harmadik helyezést a spanyol Rafael Trulijo mögött. A mieink közül ezúttal is Pál Gaszton versenyzett sikeresebben, s a mezőny első felében, a 26. helyen zárta a versenyt, míg Beliczay Marci a 48. helyet szerezte meg a 62 hajót számláló mezőnyben.

A hatodik, azaz utolsó előtti világkupa forduló lapzártánk alatt zajlott Kielben, majd a mezőny augusztus elején áthelyezi székhelyét a dél-angliai Weymouthba, a 2012-es olimpia helyszínére, ahol a Sail for gold regattán dönthetik el a világkupa-sorozat végső helyezéseit.

E.B.

Eszes Bernadett