A nyolc futamból álló selejtezőket követően, - amikor is a mezőnyt arany, ezüst és bronz csoportba sorolták addigi eredményeik során - három napig  zajlottak a döntő futamai, végül 14 futammal zárult a regatta. Hazánkat Berecz Zsombor és Tomai Balázs képviselték, akik közül Zsombi a 33. helyen bejutott az arany csoportba, míg Balázs az ezüstben folytathatta nyolc futam után a versenyt. A világbajnoki aranyat az ausztrál Tom Slingsby szerezte meg, aki ugyan futamgyőzelemmel kezdte meg a versenyt, mégis két napig csak a nyolcadik helyen állomásozott. A harmadik naptól azonban  a mezőny élére állt, ahol vezető pozícióját végig meg is tartotta, s 36 pontos előnnyel végzett az angol Nick Thompson és az új-zélandi Andrew Murdoch előtt.

Slingsby négy év alatt harmadik győzelmét szeretze meg, legutóbbit alig egy héttel a laser világbajnokság megkezdése előtt  Etchelles hajóosztályban, melyben az  America's Cup legendás alakjával, John Bertranddal versenyzett.

A döntő futamainak első napja sok versenyző, köztük Berecz Zsombi számára is fekete napként írta be magát a világbajnokság történetébe, ugyanis a gyenge szél, ám erős áramlás miatt nem volt egyszerű a rajtolás, s a rendezőség igen sok versenyzőt kizárt a futamokból szigorított rajtnál elkövetett vétség miatt. Az első futamból 20, majd azt követően további 17 hajó került aznap kizárásra, mely jelentősen megváltoztatta az élboly állását. Ekkor zuhant jónéhány helyet hátrébb, s szállt el dobogós reménye az olimpiai bajnok Paul Goodisonnak, vagy az első nap után élen álló új-zélandi Bullot-nak. Sajnos Zsombi is az óvottak listáján szerepelt, s visszacsúszott a 47. helre, melyről aztán a hátralévő futamokon felküzdötte magát a 37. helyre. Tomai Balázsnak azonban az ezüst csoportban sem sikerült a legjobbak között szerepelnie, s  az 51. helyet szerezte meg csoportjában, mely az összesített lista 104. helyét jelentette számára.

A junioroknál a világbajnoki címet a dán Thorbjoern Scheirurp szerezte meg az olasz Marral és az angol Mills-Barton előtt.

Laser vb

 

Végeredmény 14 fuatamot követően ( 159 induló)

1 Tom Slingsby (AUS) 50 pont
2 Nick Thompson (GBR) 86 pont
3 Andrew Murdoch (NZL) 96 pont

4. Alsogyray Julio (ARG) 109 pont
5. Kontides Pavlos (GRE) 112 pont

6. Junior Joshua (NZL) 114 pont

...

37. Berecz Zsombor

104. Tomai Balázs

 

Junior eredmények (118 induló)

1 Thorbjorn Schierup (DEN)  35 pont
2 Francesco Marral (ITA) 40 pont
3 Alex Mills-Barton (GBR) 53 pont

E.B.

Laser vb
 
Laser vb
 

 

Eszes Bernadett