A KMPVSE rendezésében 2010. szeptember 29-e és október 3-a között Balatonkenesén zajlott az Elliott 770 Országos Bajnokság. Az OB első versenynapján kiváló vitorlázó idő fogadta a 12 egységet. 15-18 csomós É-ÉNY-i szélben négy futamot vitorláztak a csapatok. Az első négy futam után az Aster állt az élen, Szentirmai Gyula kormányzásával, második helyen Dr. Münch Istvánék az ISA PUR-ral, a harmadik helyen pedig Halom Borbála csapata, a Pegazus várta a folytatást. Sajnos volt olyan csapat azonban, aki már várhatta a többi futamot. A Padányi Zoltán kormányozta Miro a harmadik futam második cirkáló szakaszában a kreutz bójánál összeütközött a Nomáddal, a hajón olyan súlyos sérülések keletkeztek, hogy már nem tudta folytatni a versenyt. Mivel a Nomád elismerte hibáját, így a Miro átlagpontot kapott a további hét futamra, de ez számára sajnos így is az utolsó helyet jelentette.

Elliott OB

 

A második nap parti halasztással telt, megpróbáltak ugyan a rendezők délután egy futamot tartani, de sajnos nem alakult ki versenyzésre alkalmas szél, így bár kivitorláztak a vízre az egységek, de a pénteket futam nélkül zárták. A csapatokat kárpótolta azonban a szép délutáni napsütés, és az esti fogadás a hotelben.

Szombaton reggel párás, ködös idő és szélcsend fogadta a mezőnyt. Így ismét parti halasztással folytatódott az OB. 10 óra után azonban bíztatóan lengedezni kezdett a keleti szél, ezért az egységek a vízre indultak. Az eleinte 5-6 csomós keleti szél délutánra már 7-8 csomóra frissült. Az ötödik futamot a Bernát nyerte az ISA PUR és a Pegazus előtt. Bathó Péter kormányzásával a "Bathó családi hajó", a Sámán is megtáltosodott, és negyedik helyen szerezte meg Szillassyék Lurkó hajója előtt.  A bajnokság első napján remekül szereplő és négy futam után az élen álló Aster Szentirmai Gyula kormányzásával, nem igazán tudott a gyenge széllel mit kezdeni, mert jócskán a középmezőnybe csúszott vissza. A hatodik futamban Münch István csapata szerezte meg az elsőséget, Fazekas Lászlóék előtt. Halom Borbáláék ismét egy harmadik helyet vitorláztak. A negyedik és ötödik helyen csere történt, hiszen most a Lurkó futott be a Sámán előtt.

E

 

A hetedik futamról elmondhatjuk, hogy a bajnokság talán legeseménydúsabb és legizgalmasabb futama lett. Már a P lobogó levonásakor lehetett látni, hogy nagy a sürgés forgás a vonalon. A rajtlövés pillanatában pedig a mezőny több mint fele kint volt és a nagy tumultusban nem is tudták azonosítani a rendezők a korai rajtos hajókat, így általános visszahívás következett. A megismételt rajteljárás végén azonban mégsem sikerült mindenkinek leejteni a vonal alá, így az Aster, több mint fél hajóhosszal kilógott és mivel nem javított, így OCS-t, kapott, amellyel végképp lemondhatott a dobogóról. A befutónál Halom Borbáláék megszerezték első futamgyőzelmüket, másodikként Münch Istvánék értek célba. A harmadik és negyedik helyen nagyon szoros volt a befutó, végül Fazekas Lászlóék, pár centiméterrel ugyan, de előbb haladtak át a célvonalon, mint Bathóék. A nyolcadik futamban a Lurkó örülhetett a futamelsőségnek, Fazekasék a második, Münchék a harmadik helyen értek célba. A kilencedik futamot szép és taktikus vitorlázással Münch István és csapata nyerte, megszerezve ezzel a bajnoki címet. Fazekas Lászlóék másodikként értek célba, amely számukra az ezüstérmet jelentette, Halom Borbáláék a negyedik helyen zárták az utolsó futamot, azonban az összetettben a bronzérmet szerezték meg. A kilencedik futamban harmadik lett Szilassyék csapata a Lurkó, akik végül a negyedik helyen fejezték be a bajnokságot, ötödik lett Szentirmai Gyula csapata az Aster, a hatodik helyet pedig Bathóék szerezték meg.

E

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a szerencsés időjárási viszonyoknak köszönhetően szép, kilenc futamos bajnokságot vitorlázott az osztály. A rendező klub a KMPVSE csütörtökön a Katica Pékség lángos partijára invitálta a versenyzőket, pénteken este pedig a bajnokság hivatalos vacsorája zajlott. A szombati az ünnepélyes eredményhirdetésen pedig pogácsa partival zárult az OB kulináris része. Az első három helyezett kupát és érmet, míg a 4.,5.,6. helyezett érmet kapott. A Tóth László emlékfutam kupáját az Aster vihette haza.