Kerekend1979. december 7-én 28 lelkes sportember megalapította a Kereked Vitorlásklub jogelődjét, a Külker SC vitorlás szakosztályát. Az akkori külkereskedelmi vállalatok nagy jövőt láttak abban, hogy a csopaki üdülőhöz kapcsolódóan egy vízi sporttelep lehetősége alkalmat ad a szabadidő színvonalas eltöltésére és a vitorlás sportélet alapjainak lerakására. Ez olyan jól sikerült, hogy az elmúlt idő alatt számtalan magyar bajnok, nemzetközi versenyeken sikeresen szereplő és végül, de nem utolsósorban olimpikon fordult és fordul meg azóta is a telepen. A vitorlástelep kialakításában és megindításában elévülhetetlen szerepe volt Kupa Zoltánnak, majd tőle Nagy Jenő vette át az irányítást, aki a tavalyi évben Dárdai Miklósnak adta át tapasztalatát a sok irányító, koordináló feladattal együtt.

A Kereked Vitorlásklub egyik nagy büszkesége, hogy a 80-as évek eredményes serdülő versenyzői, Bartha Andris, Csernák András, Fináczy Péter, Fürstner Dodó, Farkas Bence, a Weöres gyerekek: Márti, Botond, Szabolcs, még a mai napig is eredményes versenyzők, és gyermekeik most kezdik elsajátítani a vitorlázás alapjait.

A több mint 100 klubtag és a klubvezetés töretlen elszántsággal építi, gondozza, fejleszti a vitorlástelepet, hogy a jövő generációk is részesei lehessenek a vitorlás vízi élet minden örömének.


 





Toronyi András