Heteken át kemény mínuszok dagasztották a jeget, már lehetett sejteni, hogy vastagsága a tó egész felületén bőven elég arra, hogy járni lehessen rajta. Ekkor a Badacsonytomaji Szörf Klub egyik lelkes tagja, Kardos Gábor úgy gondolta, eljött az idő, hogy egyszer végre a befagyott Balatonon is átcsússzanak a szörfösök. Az átcsúszás kiírása fel is került a Windsurfing.hu-ra, ahonnan rövid idő után a várakozásokhoz képest sokkal gyorsabban terjedt tovább a hír: néhány jó fej, vagy inkább felelőtlen szörfös érdekes, izgalmas, szép, vagy inkább veszélyes küldetésre készül.

 A Balaton jegén való átkelés veszélyességére először a Fonyódi Vízirendészeti Rendőrőrs hívta fel a figyelmet. A hír rövidesen megjelent a legismertebb hírportálokon, majd a TV-híradóban is, amiért a szervezők akár hálásak is lehetnek. Bár a média folyamatosan azt harsogta, hogy a küldetés életveszélyes, az átcsúszás szervezői kis időre a figyelem középpontjába kerültek, s azzal hogy a riogatások ellenére mégis átkeltek a tavon, könnyen át tudták adni üzenetüket: ne csússzunk el a téli Balaton szépségei mellett, inkább csússzunk át rajta. A Balaton nem csak nyáron érdekes, sokat veszít az, aki még életében nem látogatott el Európa legszebb befagyott „tengerére".

 Az átkelés ugyan sikeres és talán veszélytelen is volt, a vízirendőrség aggodalmát meg lehet érteni. Ha az átcsúszás üzenete egyes emberekben úgy csapódna le, hogy a Balaton jege mindent elbír, akárki átgyalogolhat a túlpartra, nincs mitől félni, akkor bizony sok, nehéz, költséges, akár kivitelezhetetlen mentésre lenne szükség. A befagyott Balaton közepéről segítséget hívni nem egyszerű, köd esetén az eltévedés veszélye sem kizárt, ezért a szervezetlen átkelést senkinek sem ajánlatos. Megfelelő szervezettséggel, a vízirendőrséggel való maximális együttműködés mellett viszont jó lenne, ha minél többet átcsúszhatnának a Balatonon.

Matto