Ilyenkor karácsonykor valami különleges, valami fényűző és pompás lakomát kellene prezentálnunk, de úgy döntöttem, hogy 'gasztroküldetésünkhöz' karácsonykor is hűek maradunk.
Olyan ízekkel állok elő, melyek a békebeli magyar családok asztaláról nem hiányozhattak.
De gondoljuk csak végig mi is az, ami eszünkbe jut a karácsony szó hallatán.
A fahéj, szegfűszeg, narancs illata. Az aszalt szilva, méz és hasonló meghitt hangulatot árasztó ízek és illatok.

Mai desszertünk könnyen előkészíthető, sokáig eltartható és könnyű az elkészítése is, és csupa karácsonyi hangulatot árasztó illattal és ízzel bír.
Tehát bemutatjuk a Mákparfé aszalt gyümölccsel, és flambírozott konyakmeggyel nevű desszertünket.

Hozzávalók:
 1000 ml tejszín, 30g margarin, 1 db citrom és lime, 100 g cukor, 100 g darált mák, 4 db tojás, vaníliás cukor - ízlés szerint, 30 g vaj Mártáshoz: 150 g meggy, 50 ml konyak, 180 g meggylekvár, 1 evőkanál méz, fahéj Díszítéshez: gyümölcsök

Elkészítés: 
Felforraljuk a tejszínt, amit reszelt citrom és lime héjjal, és vaníliáscukorral ízesítünk Amikor felforrt belekeverjük a darált mákot és egy kevés vajat. A tűzről levéve kis várakozás után folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojások sárgáját, és ha teljesen kihűlt, akkor a keményre felvert tojás fehérjét is. Fóliával kibélelt formában dermesztjük. A mártáshoz a meggyet konyakon flambírozzuk, majd meggy lekvárral dúsítjuk. Kevés fahéjjal tesszük illatossá és a mártást készre, forraljuk. Hűtött tányéron tálaljuk. Gazdagíthatjuk aszalt gyümölcsökkel, melyeket konyakos mézen átpárolunk.
Ez a desszert azért is nagyszerű egy karácsonyi menüsor záróakkordjaként,mert a bőséges és laktató ünnepi menükkel megtöltött gyomrunkat felfrissíti ez a hűvös fogás.
Valamint ne feledkezzünk meg arról, hogy a mák, mint alapanyag Hungarikumnak számít már.

Remélem,ha elkészítették,emelni fogja az ünnepek fényét,és íze igazán emlékezetessé teszi.

Ezzel a fogással kívánok mindenkinek Boldog, Békés Karácsonyt és Sikerekben, Örömökben Bővelkedő Új Esztendőt!



Jóízű üdvözlettel:
Kocsis Bálint
www.bfyc.hu

Kocsis Bálint