Toulontól nem messze, a szárazföldtől csupán néhány kilométerre fekvő piciny szigeten található  az ír származású Trevor Millar edző alapította SailCoach vitorlás bázis, ahol évek óta végzik téli alapozó edzéseiket a világ különböző pontjairól érkező laseresek. A Trevor által irányított edzőtáborokban több magyar laseres is megfordult már az évek során, - Berecz Zsombi, Fazakas György, Lovas Bence, Kaiser Kristóf, Mátyás Viktor... - hosszabb, rövidebb tréningek alkalmával. A sort anno Eszes Tamás nyitotta, aki közel 15 esztendővel ezelőtt versenyzőként érkezett a SailCoach bázisra, Embiez-re. Idén télen tanítványaival, a SailCoach Hungary csapatával tért vissza, s vonult félre a kis szigetre, hogy a gyerekek mindennemű külső tényezőtől távol, teljes mértékben az alapozásra koncentrálva edzhessenek, készülhessenek fizikailag és mentálisan egyaránt.



Négy magyar ifjú laseres, Vadnai Benjamin és Takács Levente ( Laser 4.7 ), Rozsnyay Domonkos és Hunfalvy Péter ( Laser Radiál )  választotta téli felkészülési helyszínéül Ile des Embiez-t, ahol Tamás és Arató Richárd vezetésével tréningeznek vízen és szárazföldön egyaránt. Mivel a szigeten a tábor apartmanjain és egy kávézón kívül gyakorlatilag semmi nem található, így az ifjú laseresek figyelmét semmi sem tudja elvonni a munkától. A vízen eltöltött hosszú órákat követően kerékpározás, futás, kondicionáló edzés és nyújtás, valamint elméleti, szabályismereti előadások és a vízi edzések videó segítségével történő elemzése van nap, mint nap terítéken s végzik rutinszerűen a kitűzött munkát a fiatalok.

Kellemes időjárási viszonyok között, 14-16 fokos hőmérsékletben, különböző szélviszonyok között napi 4-5 órát töltenek vízen versenyzőink, akik a különböző napi feladatok elvégzését követően csatlakoznak a SailCoach nemzetközi csapatának tagjaihoz egy-egy közös futam erejéig, melyeken a fiatalok összemérhetik erejüket, s kipróbálhatják a korábban tanultakat, s kamatoztathassák tudásukat.



Benji, Levi, Domi és Péter mellett Vadnai Jontán, egyik legígéretesebb optimist versenyzőnk is a helyszínen tréningezik édesapja irányításával, hogy az itthoni zord időjárás miatti kényszerpihenő idejét minél jobban leszűkítse.

A fiatalok vasárnap egy hétre haza utaznak, hiszen az iskolai teendőket sem lehet teljes mértékben elhanyagolni, ám március közepéig még számos alkalommal utaznak vissza Emiez-re, hogy félrevonulva, teljes erőbedobással készüljenek a tavaszi hónapokra, s az első versenyekre.

Eszes Bernadett