Évek, sőt mondhatnánk, hogy évtizedek óta az évad egyik legnagyobb versenye a húsvétkor megrendezésre kerülő Optimist találkozó a Garda-tavon, melyen idén Vadnai Joni kitűnő vitorlázással az előkelő 14. helyezést szerezte meg.

A 29. alkalommal megrendezésre kerülő regatta évről-évre egyre több versenyzőt, szülőt, érdeklődőt vonz húsvét környékén a festői környezetben elhelyezkedő olasz városkába, Rivába, ahol a fiatalok négy napon keresztül, két korosztályra és megannyi csoportra osztva versenyeznek egymással a legjobbaknak járó elismerésért.

 

Az idén 855 optimistes, 214 cadet korosztályú, azaz 9-11 éves ifjonc, valamint 641 junior állt rajthoz, akiket 160 akkreditált hozzátartozó, edző, szülő, testvér kísért el, s akik vízre szállása, rajtja, versenye impozáns látványt nyújtott nem csupán a hozzátartozók, de a vitorlázást közelebbről nem ismerő turisták számára is. Megannyi apró vitorlás, piciny, ám annál elszántabb versenyző, csodás kék ég, napsütés és kiváló termik szél. Nem csoda, hogy annyira kedvelt ez a helyszín világszerte. Idén majd 40 ország képviseltette magát a regattán, köztük piciny, ám lelkes magyar tábor, akik közül Vadnai Jonatán remek szerepléssel örvendeztetett meg bennünket.

Optimális időjárási viszonyok között, kora délután érkező, átlagban 16 csomós szélben a „nagyoknak" a maximális 10, kicsik számára pedig 8 kitűnő futamot sikerült lebonyolítani. Joni remekül kezdett. Már az első napon egyből bezsebelt egy negyedik és harmadik helyezése mellé egy csodás futamgyőzelmet, majd a következő napokon is egyenletesen, szépen vitorlázott, s a megrendezett tíz futamból hatszor végzett a legjobb tíz között. Óriási csata dúlt az élmezőnyben, egy-egy ponton múltak a helyezések, végül Joni az előkelő 14. helyezést szerezte meg, mely az utóbbi évek legjobb hazai eredménye. Péch Lóri is hasonlóan szépen kezdett, hiszen az első futamon harmadikként szelte át a célvonalat csoportjában, s a második versenynapon is bezsebelt egy ötödik helyezést, ám neki voltak kevésbé sikeres futamai is, ami a szoros versenyben ezúttal az arany csoport 56. helyezésre volt elegendő számára. Többiek a bronz csoportban, azaz a 319. helyezések fölötti pozíciókért versenghettek az utolsó futamokon, végül Tenke Áron a bronz csoport 39., Roznár Katalin a 102., míg Hadnagy Zsombor a 127. helyezést szerezte meg.

 

 

A végső győzelmet a török származású Dokmeci Nogay zsebelte be, egyetlen ponttal megelőzve a svéd Thomasson Jaspert, míg a harmadik helyezést, és egyben a legeredményesebb lány versenyzőnek járó elismerést az olasz Maria Vittoria Marchesini szerezte meg. A cadet korosztály dobogójának legfelső fokára a finn Gronblom Ronja állhatott fel, akit két ponttal követett a második és harmadik helyen pontazonossággal végző svéd Bergstrom Lucas és olasz Ballinaro Guido.

A regatta nem csupán egy az évsorán megrendezésre kerülő versenyek sokaságában, hanem igazi fesztivál, társadalmi esemény, mely köré számos programot, rendezvényt, játékot szerveznek a rendezők, s melyen a gyerekek, szülők, edzők egyaránt igazán jól érezhetik magukat. A futamokat követően különböző parti rendezvények, pizza és nutella party, zene és tombola várta a fiatalokat, melyen megannyi remek ajándék mellet egy optimist, 3 bicikli és egy vitorla is kisorsolásra került. Igazán bőkezű felajánlások, nem csoda tehát, hogy az aprónép csillogó szemmel várta a szerencsések névsorát.

 

Jövőre még ennél is nagyobb szabású rendezvényre készülnek az olaszok, hiszen 30. évfordulójához érkezik a regatta, melyet igazi nagy népünnepéllyel kívánnak emlékezetessé varázsolni.

Eszes Bernadett

Videók a versenyről: 1, 2, 3

További képek a Facebookon!

 

Eszes Bernadett