11 ország 258 versenyzője gyűlt össze a szlovéniai Izolában, hogy húsvétolás, sonkaevés és locsolkodás helyett egy jót versenyezzen, ám sajnos az idén az égiek közbe szóltak, s nem igazán igyekeztek a versenyre érkező fiatalokat az ünnep alkalmával megajándékozni némi széllel.

 

Az első két nap szinte végig a szélcsend jegyében, s megannyi várakozással telt. Ezúttal beigazolódni látszott a meteorológusok nem túl sok jóval kecsegtető, széltelen előrejelzése, ám a rendezőség mégis vízre küldte az első versenynapon a teljes mezőnyt, bízva a délután érkező termik szél, a mistrál erejében. Az 5 csomó körüli szél azonban csak kettő óra körül érkezett meg, így hosszas vízi várakozást követően vehette kezdetét a regatta. Az enyhe légmozgás sajnos nem tartott ki sokáig, futam közben elfordult, ereje is teljes mértékben elfogyott, így csupán a Laser Standard osztály tudta befejezni futamát, a 470, 420 és Laser Radiál osztályok számára az érvénytelenítés mellett döntött a rendezőség. A legkisebb vitorlázattal rendelkező versenyzők, a Laser 4.7 osztály számára pedig késő délután sikerült megrendezni egyetlen futamot, ahol Vadnai Benji a második helyen szelte át a célvonalat.

A következő napon megint csak a várakozás volt a nagyúr, végül a piros pályán versengő 470 és 420 osztályoknak sikerült egy-egy futam lebonyolítása. A másik pályán a szél ereje nem érte el a 4 csomót, így ott nem sikerült a versenyzés. A legnépesebb, 60 hajót felsorakoztató 420-as mezőnyben Bagyó Áron és Munka Márton ismételte meg Benji előző napi szereplését, s végzett a kitűnő második helyen, így aznap is volt okunk büszkélkedni. A gyenge szél és a kevés futamszám, valamint az előrejelzések egyre inkább aggasztották nem csupán a versenyzőket, hanem a rendezőséget is. Már-már úgy tűnt, hogy a verseny történetében először igénybe kell venni a tartalék napot, - húsvét hétfőt is - s a gyerekek locsolkodás helyett a vízen tölthetik az ünnepnapot, amikor vasárnap a reggeli szélcsendet követően végre megérkezett a várva-várt Mistrál szél, ráadásul kellemes, 10 csomó erősséggel, így 4 futamot sikerült feszített tempóban lebonyolítani.

 

Nem csupán a rendezőség öröme volt nagy, hogy mégis érvényesíteni tudta az utolsó pillanatban a regattát, hanem a magyar csapaté is, akik kiváló eredményekkel tarsolyukban térhettek haza.

420-asban taroltak versenyzőink, s az első, harmadik és negyedik helyen zárták a regattát. A dobogó legfelső fokára Földesi Péter és Borsos Dániel állhatott fel a német Fischer-Ziegler kettős, valamint Grams Dominik és Weidinger György elé, míg az első napon legeredményesebben kezdő Bagyó Áron és Munka Marci a negyedik helyezésig jutott. Női kettősünk, Mészáros Laura és Kratzl Anna a 22., Kerekes Zsombor-Rácz Dorottya a 30., Sándor Anna és Rutai Lili pedig a 49. helyezést szerezte meg.

Laser 4.7-ben is győzelemmel zártuk a regattát Vadnai Benji jóvoltából, aki ugyan ezúttal nem nyert futamot, ám egyenletes teljesítménye, s megannyi második helyezésének köszönhetően két pontos előnnyel végzett az első helyen a szlovén Maks Vrcaj, tízzel pedig  a harmadik helyen végző olasz Zeno Grgorin előtt annak ellenére, hogy a negyedik futamból korai rajt miatt ki is zárták.

 

Radiálban is szépen helytálltak fiataljaink, ezúttal Rozsnyay Domi szerepelt a legeredményesebben, aki két tízen belüli helyezéssel az összetett 9. helyen végzett a 45 fős mezőnyben, míg Hunfalvy Péter a 15. helyen zárt.

Bár a verseny nehézkesen vette kezdetét, s a vártál kevesebb vitorlázással végződött, a szép eredmények kárpótolhatják versenyzőinket, akik a hétfői napot végül családi körben, ünnepléssel tölthették.

Eszes Bernadett

Eredmények: 470, 420, Laser 4.7, Laser Radiál, Laser Standard

 

Eszes Bernadett