„Négy 18 lábas szkiff van a Balatonon, ez is komoly érv volt, mikor megpályáztuk az európai Grand Prix sorozat egyik versenyének a megrendezését" - mondta el Ujhelyi-Gáspár Miklós, aki Majthényi Mátyással és Szépfy Zsomborral a hajóosztály aktuális Európa-bajnoka.


„A Balaton után a dániai világbajnokságból és a Mark Foy Trophyból, a német Travemündei Hét versenyeiből és egy svájci regattából áll össze az idei sorozat. Tíz hajó biztosra jelezte az érkezését, még három egység rajtuk kívül valószínűleg jön. Drukkolunk az időjárásért: az ideális egy 15-18 csomós szél lenne. A pályaversenyeken kívül készülünk egy igazi meglepetéssel is: Tihany-kerülő futam is lesz a Balatonföldvár - Hajógyári öböl - Sajkod - Balatonföldvár útvonalon. Támogatónk a Dockyard és a Red Bull - a kapott összeget gyakorlatilag teljesen a médiára fordítjuk: a földvári futamokról beszámol majd az Eurosport a Wednesday selectionban, az Eurosport Nordic, az M1, az M2, a Duna Televízió és a Sport TV H2O című adása. Hogy senki ne maradjon éhesen, kerestünk egy olyan támogatót is, aki ebben segít: az FF Kft. 150 kiló hússal járult hozzá a fogadások, vacsorák sikeréhez."- tette hozzá Ujhelyi-Gáspár Miklós, majd így folytatta: „ A médiára fordított pénzt befektetésnek tekintjük. Annyira látványos ez a hajóosztály, hogy muszáj megmutatnunk minél szélesebb körben - a jó visszhang további támogatókat mozgathat meg. Ha sikeres lesz az idei bemutatkozás, szeretnénk jövőre is ezt a versenyt megrendezni."

A 18 lábas szkiffek után a csillaghajók veszik birtokba a Balatonföldvár előtti vízterületet. Május 21-22-én kerül sor a Csillaghajós Master és 100 évesek bajnokságára. Itt két kategóriában hirdetnek eredményt: a klasszikus 100 éves kategóriában a kormányosnak idősebbnek kell lennie 50 évnél és a legénységgel együtt az életkoruk összegének meg kell haladnia a százat. A Masters kategóriában elég, ha a kormányos ötven év feletti.

 

Május 23-25 között kerül sor a 100 éves a Csillaghajó, Centennial Kupa regattára. Ritka születésnapjához érkezett ugyanis a Csillaghajó, 100 éve, 1911-ben épült az első 25 hajó és ezzel megszületett az új osztály, mely azóta is töretlen népszerűségnek örvendve 1936 óta (egy megszakítással) az olimpiák kétszemélyes, tőkesúlyos versenyhajója. (A legfrissebb, múlt heti ISAF döntés értelmében 2012-ben Londonban szerepel utoljára olimpián ez a hajóosztály - legalábbis a dolgok mai állása szerint...)
A centenárium megünneplésére világméretű versenysorozatot hívott életre az ISCYRA, a csillaghajósok nemzetközi szervezete.

Ezt a versenyt követi  május 27-29 között a 17. District Championship - azaz a Csillaghajós Körzeti bajnokság, ahol a hazai egységek mellett Ausztria, Fehéroroszország, Horvátország, Csehország, Grúzia, Dél-Németország (Bajorország), Szlovákia, Szlovénia, Oroszország és Ukrajna vitorlázói vesznek részt. 

 

Visy László