62 nemzet 1050 vitorlázója, 13 hajóosztály 740 hajója, köztük 11 korábbi olimpiai és paralimpiai bajnok, s megannyi Európa - és világbajnok, világkupa győztes és érmes versenyzett a legjobbaknak járó érmekért. Számos ország indulói számára a verseny egyúttal olimpiai részvételért folyó harc színhelyéül is szolgált, s nem utolsó sorban a helyszín, a jövő évi olimpiai pályák feltérképezése, szélviszonyok, áramlások, ár-apály kérdése vonzotta a versenyzőket, s nőtte magát rekord számúra a regatta. 

 

Hiába a rengeteg induló, az óriási számú mezőnyök, az időjárás ezúttal is közbe szólt, s egyetlen osztályban, a női páros versenyzésben sikerült a terv szerint megkezdeni a versenyt, ugyanis a megszokottól eltérően az első napon enyhe, forgolódó szél várta a versenyzőket, melyben csak késő délután tudott pályákat tűzni, s futamokat indítani a rendezőség. A szörfösöknél ugyan sikerült két futam lebonyolítása, melyben Áron kiválóan, egy 8. és 13. helyezéssel kezdett a két csoportra osztott, 86 fős mezőnyben, s Dia is csoportjának közepe táján, a 18. helyen versengett, ám a férfi laseresek számára csupán egyetlen futamot sikerült lebonyolítani. Ebben azonban Zsombi remekül kezdett, s csoportjának 15. helyét szerezte meg. A következő nap még 16 csomós szélben vette kezdetét, ám a szél egyre élénkült, s a délutáni futamokon már 20, estére 25 csomó fölé erősödött. Kemény nap volt ez a versenyzők számára, ugyanis a rendezőség igyekezett az elmaradt futamot bepótolni, így a laseresek számára 3 futamot is rendezett, akik késő délután, naplementekor értek partot. Erős szél, nagy hullámok, kemény ellenfelek, szoros csaták, ami másnap még fokozódott, ugyanis a szél tovább erősödött, s a selejtezők végét jelentő futamokat már 25-30 csomós szélben, - ami valljuk be már a tűréshatár felé közelít - további két futamot bonyolított le a rendezőség. Két versenyzőnk is sikeresen teljesítette a kvalifikáció hat futamát, s Áron a 24. helyen jutott be a 43 versenyzőt felsorakoztató arany csoportba, míg Zsombi a 45. helyen várta a folytatást a 62 főből álló arany csoportban. Női szörfösünk, Detre Dia ugyan a harmadik napon versenyzett a legjobban, mellyel előrébb lépett a 40. helyre a 60 fős mezőnyben, ám így sem sikerült a mezőny első felébe verekednie magát, s az ezüst csoportban folytathatta a versenyzést. A döntő futamaira a szél ereje megcsappant, s az első napon gyengébb szélben 2, majd másnap 5-6 csomós szélben kezdve a napot, s a zivatar megérkezése után 20 csomóra erősödve további két futamot bonyolított le a rendezőség. Áron ugyan az egyik futamon az előkelő 8. helyen szelte át a célvonalat, ám a gyengébb szelek kedvezőtlenül hatottak további teljesítményére, így néhány helyet visszacsúszva a 29. helyen zárta a rangos viadalt. Zsombi teljesítménye is változó volt a döntő futamai során, mindkét napon ment egy jobb, s egy rosszabb futamot, - az utolsó napon a remek 7.!!! helyen ért célba - mellyel az összesített lista 42. helyezéséig jutott a 124 fős laser mezőnyben. Dia az ezüst csoportban szépen helyt állt, - az utolsó futamok során a 4. és 5. helyezést szerezte meg - amivel az ezüst csoport 9., összesített 39. helyezésig lépett előrébb 60 fős mezőnyében. 

 

Két versenyzőnk, Zsombi és Áron folyamatosan az élmezőnyben vitorlázik, s állandó szereplői az arany csoport mezőnyének a világkupa versenyeken, s a jelek szerint az olimpiai helyszínt is kellőképpen fel tudták térképezni, mely mindenképpen bíztató a 2012-es ötkarikás játékokra nézve.

EREDMÉNYEK

http://www.skandiasailforgoldregatta.co.uk/Results/results2011.htm?refresh=5

Fotók: Ian Roman és OnEdition Photography

Eszes Bernadett 

Eszes Bernadett