66 ország 460 sportolója adta le a nevezését a jeles eseményre, ahol minden országból egy versenyző képviselhette hazáját, s még rajthoz állhatott minden nemzet, nem csupán azok, akik kvalifikálták magukat.

A regattán nem csupán a versenyzők ismerkedhetnek a helyszínnel, szélviszonyokkal, hullámzással, áramlással, hanem a rendezőség is mintegy főpróbát tarthatott az Ötkarikás Játékok előtt, mindent oly módon lebonyolítva, ahogy azt a jövő évi Olimpián teszik majd. Nem titkolt szándék, hogy a tapasztalatok megszerzésével a cél az volt, hogy kiküszöböljék a jelen versenyen észlelt hibákat, felmerülő problémákat. A majd két hetes rendezvénysorozaton a hajóosztályok különböző pályákon, eltolt időpontokban versenyeztek. Elsőként a női Match Race versenyei vették kezdetüket, ám ott mi nem voltunk érdekeltek. Számunkra két nappal később, a szörfösök futamainak kezdetével kezdődött el a regatta, ahol Gádorfalvi Áron és Detre Dianna képviselt bennünket, majd ringbe szállt a Laser Standard osztályban Berecz Zsombor, Radiálban Héjj Viktória, s végül legkésőbb, augusztus 6-án Pál Gaszton kezdte meg a versenyzést Finn dinghyvel.

 

Szörföseink mindvégig egyenletesen versenyeztek, s Áron a 34 főt felsorakoztató férfi mezőnyben a 20., Detre Dia pedig a 28 fős női mezőnyben a 22. helyet szerezte meg. Pál Gaszton az első napokban sebességi gondokkal küzdött, szokatlanok voltak számára a helyszín meglehetősen speciális adottságai, hullámzása, áramlás, így a mezőny végén versenyzett, majd az utolsó napokban sikerült néhány helyezést javítania, így végül a 24. helyen zárta a versenyt a 27 fős mezőnyben. Radiálos leányunk, Héjj Viktória, aki termetéből és fizikai képességeiből adódóan a gyengébb szelet favorizálja, mindvégig a szél erejével küzdött, s négy futamot nem is tudott teljesíteni, így ő csupán egyetlen hajót utasított maga mögé.

Egyetlen hajóosztályban, Laser Standard-ben, - ahol az eddigi versenyeken nyújtott teljesítmények alapján sejteni lehetett, hogy leginkább versenyképesek vagyunk - Berecz Zsombor jóvoltából azonban ezúttal is szép eredmény született. A legnépesebb, 56 hajót felsorakoztató mezőnyben Zsombi kiválóan vitorlázott, s mindvégig az élbolyban versenyzett. Az első napon egyből harmadik és 13. helyezéssel nyitott, majd a további futamokon is szépen teljesített, noha egy-egy gyengébb futameredmény csak becsúszott a majd egy hét során. Futambéli harmadik helyezését azonban sikerült még egyszer megismételnie, s végül a kitűnő, 13. helyen zárta a regattát, melynek azt hiszem mindannyian örülnénk, ha a jövő évi viadalon megismételné. Szép volt Zsombi!

 

Noha a teljes csapat eredménye nem éppen úgy sikerült, ahogyan azt szerettük volna, ám Zsombi eredménye igazán kitűnő, s a világ élvonalába emeli a magyar vitorlázást, ha csak egyetlen hajóosztályban is.

EREDMÉNYEK

 

Eszes Bernadett