Azóta azonban eltelt több mint három év, mely során Zsombi igazi élversenyzővé érett, aki rendre a legjobbak között, az arany csoportban zárja a világversenyeket.

A pekingi Olimpia után elhatározta, hogy a vitorlázásnak szenteli életét, s mindent elkövet, hogy Londonban igazi fegyvertényt kövessen el. Csatlakozott a Team Proximo csapathoz, melynek oszlopos tagjaként Kocsis Péter irányítja munkáját, egyengeti útját, s nem utolsó sorban teremti meg az anyagi hátteret a megfelelő szintű munkához.

Rengeteg nemzetközi edzőtábor, verseny, kondicionáló edzéssel háta mögött Zsombi Perthben Diához és Áronhoz hasonlóan kvalifikációs szinten belül futott, magabiztosan, megszerezve ezzel országunknak az indulási jogot a 2012-es Olimpiára Laser hajóosztályban.

Jópár éve uralja a magyar mezőnyt, bár az utóbbi években ritkán találkozhattunk vele magyar vizeken. Nem csoda, hiszen soha nincsen itthon. Ha valaki igazán oda szeretne érni a világ élvonalába, ahhoz feszített tempójú munkára van szükség, rengeteg utazással, melyet Zsombi évek óta rendületlenül teljesít. Korábban egyedül, kissé magányosan rótta a köröket, versenyeket, ám a kitartó munkának meglett az eredménye, s fokozatosan lépdelt előrébb a világranglistán, mellyel felhívta magára versenyzőtársai figyelmét, így egyre gyakrabban invitálták nemzetközi edzőtáborokba neves versenyzők társaságába. Időközben állandó edzőt is kapott maga mellé Kelemen Tamás, azaz Keló személyében, akivel azóta szinte elválaszthatatlanokká váltak.

A korábbi évek tapasztalatai alapján Zsombor számára a Team Proximo az idény elejére kemény fizikai kondicionális munkát és kifejezetten nagyszeles körülmények között végzett vízi edzéseket határozott meg. A programot ennek megfelelően olyan helyen kezdte, ahol ezeket megvalósíthatja. Elutazott hát a világ másik végére a dél-afrikai Cape Town melleti Simon's Townba, ahol a helyi haditengerészeti bázison tökéletesen felszerelt konditerem és erős szeles vitorlázási lehetőség állt rendelkezésére a felkészüléséhez. Munkáját Keló mellet a többszörös olimpikon finn dinghy versenyző, Ian Ainslie segítette. Ezt követően Tenerife-n vett részt nemzetközi edzőtáborban és versenyen illusztris társaságban, ahova a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is Javier Hernendeztől kapott meghívást. A 8 fős csapat munkáját saját edzőik mellett a spanyol válogatott edzője, Airam Rordrigez Sanches vezette, s elsősorban a hajóvezetésre, sebesség növelésére terelődött a hangsúly. Mindemellett természetesen nem maradhatott el a megfelelő fizikai állapot megszerzése sem, s nem csupán az edzőtáborok helyszínein, hanem itthon is folytatta a kondicionáló edzéseket a sportkórház szakembereinek felügyelete mellett. Mi még itthon el sem kezdtük a szezont, Zsombi már túl volt két kőkemény hónapon, megannyi vízen töltött óraszámmal a háta mögött, amikor is kezdetét vette a versenyszezon, a világkupák sorozata. Pálma, Hyeres, Weymouth, Kiel, Helsinki...felsorolni is meglehetősen hosszadalmas, nemhogy végig csinálni. És még csupán csak a nyári hónapok elejénél tarunk! Ez tehát az oka, hogy szinte alig találkozhatunk vele itthon. Idén azonban Zsombi a nyár végi időszakot a Balatonon töltötte, s rajthoz állt az Országos Bajnokságon és a hazai Laser Európa Kupa fordulón, melyet követően ismét útnak indult, s cadiz-i és tenerife-i edzőtáborban készült a kvalifikációs regattára, ahol magabiztosan szerezte meg a kvótát. Ezúttal nem annak megszerzéséért, hanem a lehető legjobb eredményért versenyzett. Bár annak, aki nyomon követi Zsombi felkészülését és eredményeit, kérdés nem férhetett ahhoz, hogy csakis ő képes a kvóta megszerzésére, s ha semmi nem jön közbe, akkor az ezúttal már ez első adandó alkalommal meg is lesz. De az élet ugye kiszámíthatatlan, s csak nyugtával dicsérjük a napot. A fegyvertény sikerült, a kvóta megvan, kezdődhet hát az igazi, célirányos felkészülés! Mert végre van egy versenyzőnk, aki évek óta a világ élvonalába tartozik, szinte minden versenyen hozza a tőle elvárható eredményeket, egy-egy futamon igazi kiugró teljesítményre is képes. Nála nem a kijutás és a „tisztes helytállás" a cél, ennél többre törekszik. Mikor arról kérdeztem, mit szeretne elérni, a következő választ kaptam:

„Idáig is, de most igazán érzem, hogy a hátralevő életemet ez az Olimpia fogja meghatározni, így megteszek mindent, hogy maradandót alkossak, s beférkőzhessek a legjobb tíz közé."

Bízunk benne, hogy ez így is lesz, bár addig még hosszú az út. A véghajrá még hátra van, így nem sok idő marad a pihenésre. Az ünnepeket követően Zsombi már meg is kezdte az itthoni fizikai edzéseket, majd irány a nagyvilág. Nemzetközi edzőtáborok, versenyek, s a hazai válogató, melyet én személy szerint nem nagyon értek. Miért nem hagyjuk, hogy nyugodt körülmények között, ténylegesen az Olimpiára, s a nagy fegyvertényre koncentrálva készülhessen? De hát nem az én feladatom, hogy erre a kérdésre megadjam a választ...Mi csak egyet tehetünk, nyomon követjük Zsombi munkáját, eredményeit, s drukkolunk. Hajrá Zsombi, ezt is megcsinálod!

 

Eszes Bernadett