Ahogy az előnevezés is utalt már rá, komoly mezőny jött össze a megmérettetésre, 16 nemzet 119 hajója vágott neki a regattának. Sajnálatosan Sopi és csapata mégsem villantja itt meg magát, így Józsa Márton csapat és a 60 lábas maxi yacht a Wild Joe képviseli egyedüliként hazánk színeit a világbajnokságon. Marciék korábban leutaztak, hogy bemelegíthessenek, de az időjárás nem volt kegyes hozzájuk. Az edzőtáborban összesen két napot tudtak vitorlázással tölteni, és az előírt fogyókúra sem dobta fel a csapatot.

A hétfői napra pályaverseny szerepelt terítéken, amit a kishajós versenyzőket is a fedélzeten tudó Wild Joe társulat érdeklődéssel várt. Nekik a „CLASS A" kategóriában 56 ellenfél jutott, akik mint kiderült, már a rajtnál komoly fejtörést okoztak. Fiaink hamar rádöbbentek, hogy tengeri tapasztalat ide vagy oda, itt is fontos a rajt, és bizony nem ritka a harmadik sor kialakulás sem az ideális oldalon. Ezt tetézte a versenyrendező rajthajó tétovasága, amivel sikerült az amúgy sem remek rajtot tovább szomorítani. Józsa Marcit idézve: Történt ugyanis, hogy a start hajón szereplő zászlók közé elsőre az általános visszahívó zászlót húzták fel, majd a rádión is ezt az információt erősítették meg. Ennek megfelelően mi le is ejtettük a hajót, és értékes magasságot és pozíciót veszítve elindultunk vissza a rajtvonal felé. Majd a rendező meggondolta magát, és ment tovább a verseny. Hiába is adtunk be jogorvoslati kérelmet, a zsűri elutasította a méltányossági kérelmünket. 

 Fotó: Carlo Borlenghi

Nos, a Wild Joe ennek megfelelően némi hátránnyal vágott bele a felzárkózásba, ami sebességének köszönhetően nem is ment rosszul. Az összetett második helyen futott át végül a célvonalon, de mint tudjuk, ez esetünkben nem lehet elég. Az ORC szabályoknak megfelelően a korrigált időt veszik alapul a végső futam sorrend megállapításánál a rendezők. És bár Marciék 12.10-kor befutottak, a korrigált menetidejük 01.05.22-lett. A futamot nyerő első hajó (CRO6789) a Marina Kastela (Grand Solei 56 R) csak 12.16-kor futott be, a korrigált ideje mégis 00.59-48-lett. Hat perc itt, hat perc ott - ez egy ilyen játék, ha nem esünk vissza a rajtnál, és tisztán a saját ritmusunkban vitorlázhatunk, sokkal jobb helyen is végezhettünk volna - mondta Józsa Márton kormányos, emésztve a 45.hely és az első futam tapasztalatait. 

Kedden a tervezett program szerint egy közel Kékszalaggal azonos táv vár az ORC VB résztvevőire. A helyiek szerint is ez a Wild Joe szakterülete, ha ki szerencséjük lesz, azonnal akad lehetőség a javításra.